VII ДЕТСКИ РОМСКИ ФЕСТИВАЛ „ОТВОРЕНО СЪРЦЕ“


ВЕЛИКО ТЪРНОВО, 0506 юни 2010 год.

За седма поредна година Център за междуетнически диалог и толерантност Амалипе  и Община Велико Търново, Дирекция „Образование“ организират Национален детски ромски фестивал „Отворено сърце“. Той ще се състои на 05 – 06 юни в парк „Марно поле“, а при лошо време – в салона на Общински детски комплекс,  сградата на Европейски информационен център. В мероприятието ще вземат участие над 700 деца от  различни етноси, представители на 45 училища от цялата страна. Начало на Фестивала – 13 часа, 05 юни 2010 г. Той се реализира и с  подкрепата на: Фондация „Америка за България“, „ТРЕОМОЛ“ООД, Велико Търново, изд. „Егмонт – България“ и др.

В тазгодишното издание на Детския ромски фестивал „Отворено сърце“ публиката ще бъде залята с феерия от цветове, огнени танци, магични музикални инструменти, забулени във времето обичаи и приказки за красотата на света. Магията ще бъде запечатана с чистите детски усмивки, слънцата на света.

Посетителите ще имат възможност да се насладят на сценични изпълнения, пресъздаващи културата на трите етноса: ромски, български и турски. Училищата ще представят ромски, български, турски и каракачански песни. Шарената черга на етносите ще бъде изпъстрена и с традиционни фолклорни танци, включващи и Македонски танц – „Пиринска песен“, Тракийски смесен танц,  Странджанска народна песен, танц на руските цигани и др. Присъстващите ще имат възможност да се насладят и на възстановки на различни ромски и български обичаи, драматизации на приказки, както и на част от Циганска сватба. Програмата ще бъде оцветена с представянето на авторския сюжетен танцово-театрален спектакъл на учениците от ОУ „Г.С. Раковски“, с. Голямо Ново (обш. Търговище) Дрома романес (Пътят на ромите), който представя занаятите, бита и душевността на ромската общност.

Наред със сценичната програма  се организира и  Изложба на детски есета и рисунки на тема „Шарени традиции и детските амбиции“ . В рамките на два дни – 04/петък/ и 05/събота/ юни от 11 до 13 часа, под музикалните ритми на варненската група „Зора“,  жителите и посетители на град Велико Търново ще имат възможността да прочетат детските есета и да излъчат своя фаворит сред тях. Изложбата се  ще се състои пред сградата на Община Велико Търново, а най-добрите есета и рисунки ще бъдат наградени на закриването на Фестивала на 06 юни.

За втора поредна година ще се проведе и Пленер на извънкласните дейности, насочени към образователна интеграция. На него гостите  ще могат да видят най-разнообразни детски изработки от подръчни материали, като кукли, постери, изделия от ракита, изработка на глинени съдове и други. Освен нетрадиционни предмети и занаяти в детските работилнички,зрителите ще могат да видят и рисунки на асфалт „Светът е за всички“, да чуят бъдещето си от врачката Мадам Касандра – Гадателката, да участват в конкурса „Сливи за смет“. В края на първият ден от Фестивала е предвидено Етно ревю, в което учениците ще подготвят и представят атрактивни етнокостюми.

Вълна от емоции, песни, танци, магии и чудеса ще залее посетителите на Фестивал „Отворено сърце“. Детско творчество, облечено в шарени мечти и още по-шарени носии ще потопи Велико Търново в искренният и чист свят на децата, които идват, за да ни покажат, че  – Светът е за всички и без разлика по пол и етнос наистина „Заедно можем повече“!

По време на официалното закриване на Фестивала на най-добре представилото се училище ще бъде връчена специалната награда на Кмета на Община Велико Търново Д-р Румен Рашев.

Очакваме Ви!

Източник: Дряново Нет

Публикувано на Култура, Традиции и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s