Директори дискутираха Училищни програми за намаляване на отпадането на ромските ученици от училище


Какви дейности могат да бъдат организирани на училищно и междуучилищно ниво за да се намали отпадането на ромските деца, да се повиши техния училищен успех, да намалеят отсъствията и да се увеличи процента на продължаващите в средни училища дискутираха директори на училища на национална среща, която е следващ етап от разработването на училищни програми за намаляване на отпадането. Срещата се проведе от 4 до 6 юли във В. Търново. Тя бе организирана от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” и в нея взеха участие 30 директори на училища, включени в Програма за превенция на отпадането на ромските деца от училище, финансирана от Фондация „Америка за България”, експерти от регионалните инспекторати по образование и експерти от сформирания педагогически екип, който консултира училищата в процеса на тяхната работа по програмата. Модератори на дискусиите бяха проф. Мария Баева (СУ „Св. Климент Охридски”), Деян Колев (Център „Амалипе”), Глория Костова и Евгени Ангелов (директор на НУ „Хр. Смирненски” – Бяла Слатина).

През м. юни всяко от включните училища изготви работен вариант на Училищна програма за превенция на отпадането, който включва анализ на ситуацията, цели, задачи и дейности за идните три години. По време на срещата участниците обсъдиха индивидуалните програми на всяко училище и ги финализираха. Директорите споделиха опит и добри практики при работа в мултикултурна среда, дискутираха възможностите, които предлага делегирания бюджет за финансиране на дейности по превенция на отпадането от училище, както и възможностите за външно финансиране. „Делегираният бюджет се оказа златна възможност за добрия директор, дори когато училището не е голямо. – посочи Евгени Ангелов – Със средства от него направихме атрактивни носии на децата, квалифицирахме двама учители за целенасочена работа с родители, организирахме множество извънкласни дейности и така удължихме максимално престоя на децата в училище. Ако директорът влезе в ролята си на мениджър, това може да бъде постигнато.”

Специално внимание бе отделено на СИП „Фолклор на етносите – Ромски фолклор” и ролята му за привличане и задържане на учениците в училище. Оказа се, че всяко от присъстващите училища е включило този СИП в училищната си програма за превенция на отпадането като една от основните дейности. Деян Колев наблегна на това, че този СИП може да постигне голям ефект ако не се редуцира до група за песни и танци, а се следва изготвената примерна учебна програма, в която са включени приказен фолклор, календарни и семейни празници, музикален фолклор, теми от история на ромите в България. „Обезпечили сме методически СИП „Фолклор на етносите” с учебни помагала, учебни тетрадки, книги за учителя. Те ще бъдат обновени през идните месеци и през новата учебна година ще бъдат допълнени с учебни филми, мултимедийни презентации, интерактивен уеб-портал. Но успехът не зависи само от тези инструменти, а от работата на педагога – изборът на учител, който ще преподава този СИП е ключов, както и използването на интерактивни методи, допълването му с подходящи извънкласни дейности и включването на родители в работата на групата по СИП.”, подчерта Деян Колев

С помощта на интерактивни методи участниците обсъдиха целите на индивидуалните програми, предвидените дейности и етапите за реализирането им. Проф. Мария Баева и Глория Костова (експерти в педагогическия екип на програмата „Превенция на отпадането на ромски деца от училище”) помогнаха на директорите да уточнят много от спорните въпроси и така да финализират програмите, които ще бъдат приети на Педагогически съвет от всяко училище. Участниците дискутираха също така параметрите на малки училищни проекти, с които ще кандидатстват пред Център „Амалипе” и Фондация „Америка за България” за да подпомогнат изпълнението на училищните програми.

„Заредени сме с желание за работа и успехът няма да закъснее – сподели Мая Пенчева, директор на училището в с. Видраре, София-област – От нас зависи децата да бъдат в училище и да успяват. Ще го постигнем!”

Източник: Център „Амалипе“

Advertisements
Публикувано на Образование и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s