Ромска булка само за 4000 лева


Кризата удари и традиционния пазар на булки край Бачковския манастир. Тази година ромките калайджийки вървяха по 3000-4000 лв., а “втората употреба” – по 300 лв.!

В предишни години на пазара се чувстваше изобилие. Автопаркът бе обсипан с мерцедеси и беемвета, а семействата на красивите моми прибираха чувствително по-високи суми.

До 2007 г. например цената на елитна мома е стигала и до 100 хил. лева. Роми обясняват, че момичето трябвало да прилича на киноактриса – висока, девствена с дълга коса – черна или естествено руса, перфектни бели зъби. Днес кризата се усеща и по липсата на златни бижута по девойките, както и по по-евтините тоалети.

“Приготвил съм 5000 лева за хубава девойка – секси, интелигентна, с гъста коса до кръста, дълги крака и да не е много бяла… Девствена! Като не знае да готви, ще се научи. Най-важното е да хваща око и да слуша мъжа си.”

Така 17-годишният Петър от пловдивското село Браниполе описва бъдещата си жена. Младежът бе дошъл в петък вечерта на пазара за булки край Бачковския манастир. Надява се все пак да плати поне с 1000 лв. по-малко при сделката. Криза е.

Повече от 2000 роми калайджии от цяла България се изсипаха да пренощуват край обителта и да посрещнат вчера най-тачения летен празник – ромската Света Богородица. Заради кризата автопаркът бе скромен, а не както преди години – БМВ-та и мерцедеси. Сега край поляните бяха наредени очукани лади, фолксвагени, опели. Сделките вече не гонят предишни рекорди – стигат до средна цена от 4000 лева.

Докато чакаха пазарлъка, булките вървяха хванати за ръце по две-три. Оглеждаха се свенливо, без да им пука, че гримът им се стича по лицата в жегата. Те минаваха няколко пъти по калдъръма до манастира, палеха свещ за здраве и се връщаха на поляните при софрите. Възрастта на момичетата на пазара започваше от 12 г., а най-много бяха 15- и 16-годишните. Повечето не учат, чакат да се задомят и да родят.

“Имах трима кандидати, но не ги харесах. Майка е стегнала чеиза – спалня, гардероб, хладилник, печка… Искам мъжът ми да е послушен, да не пие, да не пуши и да не ходи по чужди жени”, споделя 21-годишната Наска Петрова от пловдивското с. Патриарх Евтимово. Тя е дошла на сгледата с майка си и сестра си Анка, която преди години се сгодила на пазара и вече има 3 деца. Наска намеква, че цената й е 30 000 лв., но кандидатите давали по 10 хил. лева. Отказвала им. “Ще се омъжа по любов! Приятелят ми е в Германия, чакам да се върне”, отвръщала тя на неплатежоспособните.

Ако някое момиче го искат двама-трима, се стига до наддаване и може цената му да скочи до 30 000 лева. “За “втората употреба” – стари и минали през други мъже, сумата е 300 лева”, намесват се в разговора две момчета от Старозагорско.

Те се оглеждат за девойки “първо качество” – до 18 г., девствени и с хубаво тяло. “Два пъти досега съм се женил без брак, по 3 месеца изкарах с момите. Едната я намерих на пазара в Бачково. Но и двете ги оставих – нямахме хубави отношения”, разказва Георги (23 г.) от с. Избегли. Той е тенекеджия, мечтае бъдещата му съпруга да помага в занаята. “Да ми подава улуците, не вкъщи да се крие”, казва. Не се притеснява, че е живял пробно с две жени. “Не можеш да караш цял живот с една пола, панталон и чифт обувки. Така е и с булките”, философства тенекеджията.

Васил Христов (54 г.) от Хасково е дошъл за жена, която да гледа като принцеса. Съпругата му починала през октомври, щял да се прежали на помена за 12-те месеца. “Трябва ми разбрана жена, бяла и хубава, черни не харесвам. Ще я тача, ще я уважавам и на главата ми ще има място за нея, но да е домакиня и да си гледа семейството”, мечтае бай Васил. Търси си половинка 10-ина години по-млада, а в малка черна торбичка носи няколко пендара, които ще й предложи, за да го последва. Васил бил добре материално, продавал бижута, но решил да се отдаде на почивка, пестил. “Само искам да е кадърна моята царица, нека да ги изяде”, крои планове Васил.

“Роклята ми струва 100 лева, специално си я уших за Богородицата”, хвали се пък Пенка (18 г.) от с. Любен. Тоалетът е с жълти пайети, които блестят на слънцето и се забелязват отдалеч. “Не съм дошла да искам пари за Пенка. Ако си хареса мъж, да го взема. Да не е кон или магаре, та да я продавам”, обяснява баба й Донка.

Хората наоколо разказаха, че за цените става пазарлък. Договарят се родителите на момчето и момичето, а булката директно се качва на колата и заминава при жениха. В дома на момчето се запознават, правят сватба и заживяват заедно. Неведнъж моми, купени на пазара, са бягали, но пари не се връщат.

Източник: в-к „Труд“

Публикувано на Новини и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s