Коалиция от водещи ромски неправителствени организации, организират регионални срещи с представители на ромската общност


Коалиция от водещи ромски неправителствени организации, организират регионални срещи с представители на ромската общност в шестте планови региона на страната – София, Велико Търново, Сливен, Лом,  Пловдив и Разград. Провеждането на тези срещи цели да информира общността за развитието в процеса на приобщаване на ромите в българското общество, както и предизвикателствата, стоящи пред пълноправното включване на ромите в обществения живот на България.

Основен акцент по време на срещите ще бъде поставен на представянето на Европейската рамка за национални ромски стратегии и извеждането на Рамковата програма за равноправно интегриране на ромите приета през изминалата година от българското правителство и нейното административно и финансово обезпечаване до 2020г като национален приоритет в Националната програма за реформи. В допълнение към това ще бъдат проведени и консултации за създаване на единно представителство на ромските организации и активното включване на ромски представители в процеса на планиране при изпълнението на Оперативните програми до 2013 година, както и активно участие на представители на ромската общност в работните групи по разработването на Националната Стратегическа Референтна Рамка и оперативни програми за новия програмен период до 2020г.

Въпреки усилията на различни поддръжници в процеса на приобщаване, ромите в България продължават да бъдат обект на дискриминация, с ограничен достъп до качествено образование, здравеопазване, трудова заетост и жилищни условия, както и отсъствие от процесите на взимане на решения на институционално ниво. С провеждането на регионалните срещи, Коалицията цели да допринесе за установяването на диалог между гражданските организации и държавната администрация, с оглед постигането на измерими и качествени резултати в процеса на приобщаване на ромите към българското общество.

Коалицията от граждански организации включени в инициативата са: Асоциация Интегро, Проект Права на човека, Център за публични политики, Фондация С.Е.Г.А, Сдружение „Разнообразни и равни“, Фондация „Рома – Лом“, Ромска Младежка организация, ЦМЕДТ Амалипе, Фондация за регионално развитие Рома – Пловдив.

Регионалните срещи се реалзират с подкрепата на Институт Отворено общество София.

График на регионалните срещи:

София – 21 април 2011 г. от 13 до 15 часа в хотел „Анел”, бул. „Тодор Александров” № 14

Пресконференция за медиите ще бъде дадена от 14:45 часа

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

One Response to Коалиция от водещи ромски неправителствени организации, организират регионални срещи с представители на ромската общност

  1. Atanas Stoyanov каза:

    Някой ще каже ли какво все пак се е случило на тази среща?

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s