Мултимедиен курс за изучаване на ромски език


Romaninet е първият по рода си мултимедиен курс, който е създаден за изучаване на ромски език от деца и възрастни и е подходящ за всички, без значение от образователното ниво. Самият продукт е разработен на шест версии – английска, испанска, португалска, българска и румънска, и покрива езикови нива от А1 до В2 по Общата европейска езикова рамка.

Курсът  дава възможност за самостоятелна работа и прекият достъп до информация по всяко време на учебния процес, като всеки сам може да си определи темпото на усвояване на знанията. Друга важна характеристика на e-обучението е възможността той да бъде приспособен към индивидуалния стил на усвояване на учащия – при силна слухова памет могат да се използват предимно записите, а при силна зрителна памет може да се разчита на графичния дизайн.  За по-задълбочени знания е предложена и богата информация за историята, бита и културата на ромите.

В тон със съвременната методика на преподаване на чужд език настоящият курс се отличава с динамика и интерактивност. Той дава възможност на учащия да се ориентира в контекст, да интерпретира устна и писмена реч, като през целия процес може да се самонаблюдава и самооценява.

Проекта е на Instituto de Enseñanza Secundaria Ribeira do Louro – Испания, а партньори по продукцията за България е сдружение „Етнотолеранс” с координатори доц. д-р Янка Тоцева и д-р Йосиф Нунев.

„Етнотолеранс” е организация с нестопанска цел, която цели да насърчава и подпомага взаимодействията и познанията в сферата на гражданското и интеркултурното образование. Чрез естеството на своите проекти и дейности, които са насочени предимно към младежта и обучаващите се, то търси база за толерантното съвместно съществуване на етнокултурните общности, подпомага запазването и култивирането на културната идентичност, насърчава изграждането на млад елит в етническите общности, като по този начин дава приноса си към едно отворено, плуралистично и демократично общество.

За да се включите в мултимедийния курс по ромски език, моля посетете интернет страницата на Romaninet: http://www.romaninet.com

Велчо Михалев

Публикувано на Образование и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to Мултимедиен курс за изучаване на ромски език

 1. Георги Парушев каза:

  Доктор Нунев,
  това което си създал е много добро. Поздравления.
  Обаче, понеже ме познаваш и знаеш, че не съм самоцелен критикар, няма начин да не изразя някой забележки. Като ще информираш бъдеще ти ученици за културата и традициите на ромите, защо не стигнеш до края. Ами например при избора на момичето при кардарашите критерият нали знаеш, че е „чор-бенг“. Не, че имам нещо против моите „мили“ братя кардарашите, но би трябвало да имаш и една аналитична оценка към тази анти човешка традиция. Момичето още преди да се роди е вече „обвързано“. Щото така го поднасяш текста, че имам чувството, че тази традиция е „великолепна…“ А подобни традиции внушават опорочения образ на цялата общност. Мисля, че ме разбра и не се сърди.
  Още веднъж поздравления.

  Харесвам

  • Йосиф Нунев каза:

   Да се твърди, че всички кардараши са „чор-бенг“ е като да се твърди, че „всички роми са крадливи“. Та не сме ли точно ние, ромите, най-голямата жертва на този тип мислене ?!?

   За да прекрачим отвъд полето на собствените си негативни стереотипи ни е необходима много малка стъпчица – да спрем да се „ядем“ отвътре.

   Г-н Парушев, ти си интелигентен човек и знаеш много добре, че едва когато си повярваме сами, когато се научим да се уважаваме и ценим взаимно, ще ни повярват и другите… И ще ни уважават…

   Да дадем шанс на другите, за да ни има и нас…

   Иначе, благодарности за поздравленията, г-н Парушев! Ценя всеки глас в подкрепа и уважение на чуждия труд.

   Харесвам

   • Георги Парушев каза:

    Здравей Йосиф,
    позитивизма е много ценно за духа. Но преди да има позитивизъм трябва да се опитаме да стъпим здраво на реалностите и неопровержимите аргументи. Французите имат една много полезна поговорка: Велик е този народ, който умее да се надсмива над себе си. Разбирам амбициите и стремежите на всеки, който иска да бъде полезен на своя народ, но не е честно да влизаме в капана на снизходителността и да замълчаваме очевидни факти. Най-малко аз искам да се правя на моралист или стерилен стожер на някакви измислени ценности. И най-важното за нас ромите е да отчетем, че света се движи в посока разкрепостяване и свобода. Не е вярно, че всяка традиция трябва да бъде спазвана, уж в името на съхранението на нашата идентичност. Още повече, когато традицията в един тесен кръг е опорочена и още веднъж казвам, че не е хуманна. Нямам и нищо против да се описва традициите на всички измислени под групи на ромите. Много е спорно, това което казваш, че не всички кардараши са такива. И понеже моята мечта е самите те да се променят. И трябва да понесат отговорността за обобщените негативни оценки за нас. Ако искаме да сме честни в дискусията и това което си направил аз искрено го ценя. И в момента не искам да изпадам в самоцелен мърморко. Не знам дали ще ти бъда полезен, но искам да те предпазя от стремежа на сантиментално, сълзливо и романтично преекспониране на нашите традиции и минало. И понеже си говорим вече чрез форумите, предлагам ти да инициираш една сериозна дискусия, между нас. Щото някой „мастити“ роми отричат, че в спора се ражда истината.

    Харесвам

 2. Соня Светославова Ризова каза:

  Здравейте ,от много време търся начин за да уча цигански език.Живея от дълги години зад граница с цялото си семейство ,говоря ,пиша и чета на много добро ниво четири езика,завършила съм международен туризъм във ВИНС Варна имам добра кариера в чужбина … и все пак нещо ми липсва!Моето семейство произхожда от едно малко селце в централна северна България, спомням си че дядо ми и баба ми „тайно“ си говореха на цигански език но ние със сестра ми бяхме възпитани по български тертип!Майка ми е ветеринарен лекар а баща ми е електротехник ,омъжих се за турско говорящ циганин ,но не научихме нашите деца на турски!Повторих грешката на моите родители,но кръвта зове и искам да наваксам ,да се опитам да науча езика на моите деди!Когато идвам в България съм търсила разговорници или речници но уви само ми се усмихваха учудено и кимаха отрицателно в знак ,няма такива !ще съм ви задължена ако ми препоръчате откъде мога да си намеря учебни помагала ,моля!Предварително ви благодаря!

  Харесвам

  • Здравейте, мога да ви предложа да опитате курса за начинаещи – деца и възрастни, който подготвихме в рамките на един голям европейски проект. Той е безплатен и е на разположение на адрес: http://www.romaninet.com.
   Идеята при разработването му беше точно хора като Вас откъснали се от общността и живеещи другаде да се ориентират в езика. Подготвен е на средноевропейски диалект и е озвучен от сръбски роми.
   Ще се радвам, ако Ви допадне.

   доц. д-р Янка Тоцева

   Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s