Стартира нов проект на програма Рома на Институт „Отворено Общество“ – София „Отвъд програмирането – измерване на прогреса по пътя към ромското включване в България в рамките на Десетилетие на ромското включване 2005-2015 и Националната стратегия за интеграция на ромите 2012-202“


Как се прилагат националните стратегически документи за интеграция на ромите на местно ниво и какви са резултатите? Отговор на този въпрос ще търси програма Рома на Институт „Отворено Общество“ – София чрез изпълнението на проект „Отвъд програмирането – измерване на прогреса по пътя към ромското включване в България в рамките на Десетилетие на ромското включване 2005-2015 и Националната стратегия за интеграция на ромите 2012-202“ или накратко „Отвъд програмирането“. Целта на проекта, както подсказва и неговото име, е да измери напредъка по изпълнението на приоритетите на Декадата на ромското включване 2005 – 2015, както и плана за действие на Националната ромска стратегия.

В рамките на проекта ще бъде проведено социологическо изследване в 8 населени места в страната, а данните ще послужат за изготвянето на социологически анализ. Ще бъдат идентифицирани и описани 9 успешни или неуспешни практики, свързани с въздействие на програми и проекти за интеграция на ромската общност.

Партньори на Институт „Отворено Общество“ – София, са организациите Център „Амалипе“ – В. Търново, „Свят без граници“ – Ст. Загора, „Здравето на ромите“ – Сливен, „Ромска академия за култура и образование“ – Сливен, „Инди-Рома 97“ – Пловдив, „Интегро“ – Разград, „Ромска солидарност“ – Петрич, „Нов път“ – с. Хайредин.

За повече информация:

Димитър Димитров
e-mail: ddimitrov@osi.bg
Институт Отворено Общество – София
Ул. Солунска 56, София 1000

Публикувано на Новини и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Стартира нов проект на програма Рома на Институт „Отворено Общество“ – София „Отвъд програмирането – измерване на прогреса по пътя към ромското включване в България в рамките на Десетилетие на ромското включване 2005-2015 и Националната стратегия за интеграция на ромите 2012-202“

 1. Георги Парушев каза:

  На сайта на агенция „Дром Дромендар” четем:

  Глухата мелница на отчуждението се обслужва от роми

  Наскоро в София се проведе конференция на тема „Подпомагане институционализирането на процеса на десегрегация в Република България“. За този национален форум Агенция „Дром дромендар“ научи от случайни разговори с участници в събитието.

  Васил Чапразов

  Освен, че е фалшив този плач, е и тавтологично-банален до втръсване. И тъй пише, сякаш за първи път разбира, че институциите отговарящи за ромите изобщо не го бръснат и за статист. Защото когато го „бръснеха” той самият не бръснеше ромите. И не признава мъдрите поговорки: „Каквото посяло такова е поникнало”.
  И никога не посочва персонално кои роми обслужват глухата мелница на отчуждението. Не ги споменава, защото предвижда, че един ден може пак да са заедно и отново да се разделят водени от един пиклив и примитивен интерес. Да сте чели от него задълбочен и критичен анализ за огромните сбъркани подходи към ромския въпрос. Винаги възторжено съгласен с всякакви инициативи които ги възхвалява. И а да тръгне и хоп и се провалят. И после с мека ръкавица на принципа и агнето да е цяло и вълка сит критикува… Този хитър шашмажийски подход няма край.
  И благодарение на този подход на хоризонта се появи новото поколение „активисти” на ромската общност които са много „по-тарикати” и „окумуш” момчета и момичета. Няма начин да не са се научили от пируетите му. Ту революционер, ту сантиментално сълзлив, арогантен и мек като възпълна танцьорка… И живее с тази махленска драматургия без да му пука, че е един от участниците на провалените подходи.

  Харесвам

 2. Мария Стоименова каза:

  Крайно време е да се афишират ромските деца- младежи завършили Висше образование. Да се благодарим ,на Господин Сорокс които макър и с малко подкрепя чрез „Отворено общество“ тези младежи.
  Също да благодарим, на г-жа Веска Карастоянова която води това образование и се грижи за тях.
  Но ,от тези завършили Висше образование някой са дискриминирани и нямат работа!

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s