ПРЕДСТОЯЩО: ЦЕНТЪР „АМАЛИПЕ” ОРГАНИЗИРА СЪБИТИЯ В ЦЯЛАТА СТРАНА, СВЪРЗАНИ С ВАСИЛИЦА – РОМСКАТА НОВА ГОДИНА


Снимка: Интернет

Вицепрезидентът Маргарита Попова, Заместник-Министър председателят Цветан Цветанов, министрите на еврофондовете, образованието, здравеопазването, регионалното развитие и културата, посланиците на САЩ, Франция и Великобритания ще приемат ромски и български сурвакари, организирани от Център „Амалипе“ по повод празника Василиица, който се отбелязва като начало на новата година от повечето роми в България на 14 януари.

Инициативите в София са част от национална кампания, която Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, стотици училища и общностни центрове организират в цялата страна, за да отбележат и популяризират празника Василица – Ромската Нова Година. Основната част от събитията ще се проведат на 14 януари, понеделник.

Инициативи в град София

10:00 – ОУ „Васил Левски”, с.Видраре, общ.Правец и ОУ „Св.Иван Рилски”, с.Балван, общ.Велико Търново ще посетят и сурвакат Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, където ще сурвакат Заместник-председателя Георги Кръстев и Секретаря на НССЕИВ Росица Иванова.

Програмата ще включва стихчета по повод празника, сурвакане, пожелания и наричания като част от ритуалите, изпълняващи се по повод „Василица”.

10:00 – Ученици от 106 ОУ „Григорий Цамблак”, гр.София ще посетят и сурвакат Сашо Дончев – Председател на управителния съвет на  Българската Стопанска Камара.

11:00 – СОУ „Паисий Хилендарски”, гр.Върбица, общ.Върбица ще поздравят по повод Ромската Нова Година Вицепрезидента Маргарита Попова и нейния екип.

Училището е номинирано като най-добро училище, отличило се с десетки успехи в задържането на деца в училище, работа с родители и образователна интеграция на деца от малцинствата, по програма „Намаляване на отпадането на ромски деца от училище”, реализирана от Център „Амалипе”.

11:00 – Ученици от ОУ „Св.Св.Кирил и Методий”, с. Добролево, общ.Борован ще разкажат легендата за Банго Васили на Министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов. Програма на училището ще включва и възстановка на обичая „Василица”.

11:00 – 171 ОУ „Стоил Попов” ще посетят посланика на Република Франция в България Негово Превъзходителство Филип Отие и ще изнесат кратка програма.

11:00 – Малките сурвакари от ОУ „Св.Иван Рилски”, с.Балван ще посетят и сурвакат изпълнителен директор на УНИЦЕФ за България г-жа Таня Радочай и целия екип. 

11:30 – НУ „Христо Смирненски”, гр.Бяла Слатина ще разкажат за обичаите по повод „Василица” на посланика на Съединенни Американски Щати в България Нейно Превъзходителство Марси Б. Рийс.

Училището се намира в ромския квартал в Бяла Слатина и съставът му е основно от ромски деца, които за учебната 2012/2013 наброяват 157. След завършването му,  децата продължават образование в етнически смесени училища в Бяла Слатина.
НУ „Хр. Смирненски” предоставя качествено образование (високи резултати на тестовото оценяване) и е редуцирало до минимум отпадналите деца. Училището се е превърнало в център за местната общност и се ползва с много високо доверие от страна на родители и ученици.

11:30 – ОУ „Райно Попович”, гр.Карлово ще посети и сурвака Министърa по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

Програмата ще включва изпълнение на песента „Джелем, Джелем”, танц „Амалипе”, наричания и сурвакане по ромски и български обичай.

11:30 – ОУ „Васил Левски”, с.Караджово, общ.Садово ще поздрави с песни, наричания и възстановка на васильовденския ритуал Министъра на здравеопазването Десислава Атанасова.

Училището участва за трета поредна година в Проект „Намаляване отпадането на ромски деца от училище“ на ЦМЕДТ Амалипе. Успешна практика на училището е привличане на учениците в кръжок по декоративно-приложни изкуства, СИП за изработване на мебели от ракита, за който са успели да привлекат ромски родител от групата на кошничарите и др. Особено важен е ангажиментът на родителите – част от тях са включени в дейността на училищното настоятелство. Успех е и ангажирането на всички учители с дейности по интеграция на ромските деца. Програмата, с която ще се представят ще включва : наричания и сурвакане, разказване на легендата „Банго Василий” и танцов поздрав.

11:30 – ОУ „Св.Св.Кирил и Методий”, с.Априлово, общ.Горна Малина ще поздрави и сурвака Министъра на регионално развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Програмата включва песен, танц, наричания и разказване на легендата „Банго Василий”.

11:30 – 136 ОУ „Любен Каравелов”, гр.София ще поздравят за Ромската Нова Година г-н Бони Бонев – Председател на управителния съвет на Българо – швейцарската търговска камара.

12:00 – ОУ „Св. Климент Охридски”, с.Тишевица, общ.Враца ще посетят МВР и поздравят с Ромската Нова Година Министъра на вътрешните работи и преадседател на НССЕИВ Цветан Цветанов.

Училището е пример за това какво следва да бъде едно средищно училище. Освен отличната и добре поддържана материална база, то предлага целодневно обучение и столово хранене за всички ученици. Сформирани са разнообразни клубове по интереси, извънкласни дейности и СИП. Всички ученици изучават СИП „Фолклор на етносите – ромски фолклор”, който се ползва с особена популярност. Родителите са ангажирани под различни форми с дейността на училището, както и местните неформални ромски лидери. Учителският колектив е силно мотивиран за работа, а директорът е енергичен и с доказан организационен и управленски опит. Индикатор за високото качество на образование е фактът, че малкото български деца от Тишевица и околните села се обучават в училището, а не в гр. Враца. Вече  осем последователни учебни години в училището работи успешно група по СИП”Ромски фолклор”, в която се обучават и деца от неромски произход.

12:00 – ОУ „Димчо Дебелянов”, гр.Ихтиман ще разкаже легендата за Банго Васили на ромски и български език пред Негово Превъзходителство Джонатан Алън –  посланик на Великобритания в България. Програмата ще включва песен „О, Василий , да е!”, легенда за Банго Василий на български и ромски език и чичово хорце.

12:30 – 171 ОУ „Стоил Попов”, гр.София ще поздрави за Ромската нова година Патрик Бракън – Президент на Фондация „Америка за България” и Сара Перин  – Директор на Фондация „Тръс за социална алтернатива”.

13:00 – ОУ „Васил Левски”, с.Видраре, общ.Правец и ОУ „Св.Иван Рилски”, с.Балван, общ.Велико Търново ще посетят и сурвакат Министъра на културата Вежди Рашидов.

В училището в село Балван се обучават и деца от дома за деца лишени от родителски грижи.

Училището  от село Видраре работи за трета поредна година по програма „Намаляване на отпадането на ромски деца от училище”, реализирана от Център „Амалипе”.  ОУ „Васил Левски”, с.Видраре е средищно училище и в него се обучават 60 ученика от различни населени места. Директорът е изключително креативен и активен по отношение на привличане и задържане на децата в училище, притежава добри мениджърски умения, с което успява да подобри материалната база на училището и да създаде приятна среда за учители и ученици. Учителите са силно мотивирани и използват интерактивни и интекултурни техники в учебния процес.

13:30 – СОУ „Паисий Хилендарски”, гр.Върбица, общ.Върбица ще посети и поздрави с Ромската нова година Министъра на отбраната на Република България  Аню Ангелов и представители на политическия кабинет.

Всички горе посочени училища участват в програма „Намаляване на отпадането на ромски деца от училище”, реализираща се за трета поредна година от Център „Амалипе” с подкрепата на Фондация „Америка за България” в 180 училища.

Василица се отбелязва като начало на Новата година от много ромски групи в България, а от няколко години и като ден на ромската култура. Празнуването на Василица е свързано с легенда, че Свети Васил, застъпник и защитник на ромите, възстановява моста, по който преминавали ромите, след като този мост бил разрушен от Дявола и по този начин ги спасил. Празникът се отбелязва на 13, 14 и 15 януари.

 

Кампанията се финансира по проект „Да докоснем недосегаемимте: борейки се традиционни и нови анти-ромски стереотипи“, подкрепен от Европейската комисия, програма „Основни човешки права и активно гражданство“

За повече информация:

Теодора Крумова,

0886 003257

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s