Пернишки роми ще честват днес Банго Василий


Снимка: Интернет

Ромската Нова година ще събере по традиция в Двореца на културата представители на малцинството, за които Васильовден по старому е един от най-големите и най-тачени празници. Ще има песни, танци, веселие. Ще почетем Банго Василий и с характерната за празника софра, на която ще наредим по-популярните ястия, като печена гъска, погача с късмети, баница, плодове, татлия, каза областният председател на партия „Рома“ Борис Стойчев. Големият ромски празник бе отбелязан по подобаващ начин и в пернишкото Пето СОУ, където голяма част от децата са от ромски произход. Наред с песните и танците малчуганите пресъздадоха и сцени от историята на своя етнос. Програмата бе подготвена в извънкласните занимания на учениците и в нея наред с ромчетата се включиха и децата от български произход. Тя е осъществена по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, по схемата за образователна интеграция на децата и учениците от ромски произход. Проектът „Училището-портал на света“ цели да подпомогне адаптацията на учениците от етническите малцинства към образователния процес. / БНР

Advertisements
Публикувано на Новини, Общество, Празници и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Пернишки роми ще честват днес Банго Василий

 1. Мария Стоименова каза:

  Господине кой Ви спонсорира да направите това тържество в училище? Това е семеен празник на ромите! Но понеже знаетече много роми са гладни и немат възможност вече да посрещат този празник и Вие го правите в училищата!. Тези деца които сте събрали са облечени но колко гладни замръзнали са си легнали.
  Борете се за признаване на бедността на ромите! Да имат работа и да не ги приемат в Българското общество като непотребни и използувани за трошички хляб!

  Like

 2. Тинка Иванова каза:

  Тази снимка не е от проведеното в Перник тържество- там облечени в калдерашки стил нямаше! А що се касае до училището-там по проект има сформирани групи и е отделно от другото,но не е лошо,че българчета и циганчета са пресъздали заедно обичая.

  Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s