Куцата ромска интеграция


Снимка: ТрудЗа добро или за лошо преди време Куцият Василий (Банго Васил) спасил циганите в критичен момент. Те бягали към обетованите земи (най-вероятно това включва и България).  Качили се на кораби и отплавали към бъдещия Европейски съюз.
Изведнъж се извила буря. Гибелта била много близо и клетниците си казвали последни думи, изпълнени с любов и отчаяние. Тогава небето се отворило, светъл лъч ги озарил и оттам грейнал светията, който се смилил над тях. Василий им пратил хиляди птици – гъски, ако сме точни. Циганите се качили върху гърбовете им и така били спасени от гнева на морето.

От тогава ромите празнуват Василица. По традиция св. Василий пристига посред нощ на 13 срещу 14 януари и раздава подаръци. Казват му Куция, защото, за да стигне до топлите домове, той преминава през много препятствия, затова е ранен и брадясал като Дядо Коледа. Най-важното на Василица е да вземеш златната монета от питата.
Василица беше вчера. Тази година златната пара не беше в хляба, а я донесе един друг Банго Васил – с тридневна брада и пъргав като бистришки тигър. Ромски организации получиха от правителството 8,7 млн. лв. за интеграция на децата в училище.
Принципно това са много пари, но по отношение на интеграцията на една такава консервативна и нехомогенна общност, каквато е ромската – това са нещо като бакшиш. Но хубав бакшиш, хубав обаче за тези, които ще го вземат. Десетките милиони, които се изляха в тази посока, направиха малцина мултимилионери, а проблемите в цялото ни общество се задълбочиха.

Държавната политика в подпомагането на ромите много напомня на вица история, когато американският президент Ричард Никсън посещава Египет през 1974 година и среща просяк. Видял го на един мост, просякът, незнайно как, останал незабелязан от службите за сигурност на Ануар ал Садат. Никсън пуснал една сълза, след като чул историята на клетника, и когато се върнал в САЩ проводил на бедняка 1 млн. долара. Това, разбира се, станало чрез администрациите на двете страни. Кой какво крал – крал, но когато местният полицай намерил просяка, му казал: “Имаш много здраве от Никсън.”
Във всичките тези легенди и притчи се оказва, че наистина има един куц герой, това обаче не е беловласият светец, а политиката към малцинствата, и в най-голяма степен към ромските общности.

Факт е, че никъде по света няма цивилизована практика, която да е напълно успешна в интегрирането им. Ако застанем лице в лице с проблемите обаче, ще установим няколко повтарящи се грешки, които се предават като грип от управление на управление.
Първата основна грешка е, че казваме “това мен не ме засяга”. Естествено, че те засяга – теб, мен, нас. Засяга ни, и ако обръщаме гръб на проблема, той само може да ни се забие отзад – в тила.

Втората грешка е, че сме слепи за съседите си. Ние не се опитваме да познаем тези общности. Мнозинството от тях, както и мнозинството българи, са добри и почтени хора, но не сме активни в отношенията си.

Ние основно работим със стереотипи, които са почти изцяло негативни. Ако искаме да си представим как изглежда това в техните очи, нека се обърнем към стереотипите на някои западни общества, които приемат нас, българите, по същия начин, както ние ромите.

Тези стереотипи са толкова устойчиви, че не виждам нито възможност, нито желание скоро да бъдат трансформирани в някакво активно, позитивно отношение.
Да, съгласен съм, особено в селските райони има много голяма престъпност сред тези общности. Тя, разбира се, по обеми е несравнима с това, което извършват престъпници от български етнически произход (да не изброявам източвания на фондове, заменки, дюни-мюни и луксозните автомобили). Тази престъпност често я наричат “циганска”, а за мен тя е ромска престъпност в циганска съдебна система, където основният принцип е “тука има, тука нема”.

Третата основна грешка е, че смятаме комуникацията между етносите за непостижима и не полагаме усилия. Няма такова нещо. Хиляди са тези роми, които подават ръка и чакат някой да я поеме. И я поемат. Има много успешни практики на неправителствени организации, които вършат чудеса. Има много църкви, които успешно се настаниха в гетата и също вършат чудеса. Настаниха се и фундаменталистки мюсюлмански секти. Настаниха се и мафиотски организации. Те се справят направо брилянтно и интеграцията е сто на сто.

Най-голямата наша грешка обаче е, че понеже смятаме ромите за престъпници, се опитваме да ги купуваме. И понеже нагло ги корумпираме, се случва нещо много куцо: управляват ни предимно политици с куц морал, куцо образование, с куца компетентност и затова куцукаме на опашката на ЕС.

автор(и): Eмил Спахийски

ТРУД

Advertisements
Публикувано на Общество и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Куцата ромска интеграция

 1. Мария Стоименова каза:

  Просто искам да поздравя и проф. Здравко Каменов и целият му екип от Ендокринологията. Още има доктори които са достойни Българи ,запазили хипократовата си клетва към Българският народ! без деление на етническа принадлежност . В България все има още такива доктори ,които заслужават поздрав.
  Ако имаш пари ,нямаш сърце! Добро сърце с пари не се копува! То е от Бога дар! Да обичаш родината си и целият народ .

  Like

 2. Мария Стоименова каза:

  Боже мили ! Кой ли не се обръща към ромите! Ами разбраха ,че ще има пари ! Но ,дай Боже това правителство да се съобразява къде ще се насочат тези пари! До сега Българският народ не знаеше 20 год къде отиват тези пари? Защото не се даваше гласност от миналите политически партии! По този начин забогатяха много политици, НПО Български! До ромите не достигнаха! Само напрежението сред общноста ,че само за ромите се дава!
  Има такива политически разсиски партии ,които умишленно създават напрежение ,деление на ромите!
  Уважаеми господа,ромите в България са част от Българското общество. И те са дали благини на България. И те са водели битки рамо до рамо с българи за свободата на България.
  Не ги делете! Защото те понесъха най тежкият удар ,на тази крива не разбрана демокрация!

  Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s