ХРОНИКА ЗА ПОБЕДНИЯ КЮЧЕК, ШАТРАТА И КУЦАТА ИНТЕГРАЦИЯ


Снимка: Георги ПарушевВече е традиция, ромчета облечени в български народни носии да сурвакат вторите мъже и жени в държавата. Вероятно на 14 януари ромската Нова Година първите да са заети с големи държавни дела. Или този ден за тях да не е от голямо значение. Разбира се, че е дребнава работа от страна на ромите да искат да сурвакат и първите ръководители. По е важно, че купона става. И на този ден и най-бедните роми имат „пуйка” и „винце…”. Почти всички вестници и сайтове отразиха с копи пейс легендата за жестокия фараон и лебедите, които спасили ромите от страшната смърт.

Сурвакарчетата обаче отправиха пожелание към  Цветан Цветанов: „И да правиш много пари за нас”. Нямам представа дали е осмислил пожеланието на малките роми, но на снимката вице примера излъчва радост, възторг и вероятно предизборно настроение.

Тези сантиментални ритуали изместиха поне за един ден тежкото бреме на държавните мъже и жени да се потят и мислят ден и нощ за интеграцията на ромите. Но, може да изглежда парадоксално. И на този ден ромите сякаш сме анонимни. Имахме единствено поддържаща роля. Свирим, пеем и танцуваме. Други играха паркетна роля. Посрещнаха  все знатни гости. Кметове, министри и зам-министри. И точно на този ден министър Дончев пусна информацията, че за ромите се дават над 8 000 000 лева. И човек си мисли, гледай ти, за едно сурвакане и как развърза кесията си с толкова голяма щедрост. Във Видин пък 15 годишна ромка е обявена за кралица на красотата и заслужено изиграла победния кючек. И за капак, синът на големия актьор Петър Слабаков, Андрей щял да живее в „шатра” с някакви ромски фамилии. И в мен изплува притеснението. Нямали опасност Андрей Слабаков, антропологически да се слее с околната ромска среда. И зрителите да го объркат с Рамчо мечкадаря от село Кардам. И тогава продуцентите от Нова Телевизия или трябва да го гримират, или да го сменят с друг персонаж. Напоследък в ромското пространство, доста с антропологически сходни ромски черти именити българи, имат водеща позиция към ромската проблематика. Не случайно преди няколко години кметът на Каварна, Цонко даде званието „Почетен Мангал” на режисьора Андрей Слабаков за приноса му в ромската култура.

Обаче, когато големия руски писател Лев Толстой се  поболял и легнал на легло. Посетил го гениалния руски писател Достоевски. В разговора който провели, Достоевски направил приятелска забележка на Лев Толстой:

– Не бива така пренебрежително  да се отнасяш към писателските усилия на синът ти Алексей!

Обаче Лев Толстой му казал:

–         Фьодар, талантът при Алексей си почива…!

Обаче в нашата татковина България няма почивен ден. „Пайнера” от Димитровград щял да получи близо два милиона лева от програмите на Европейския съюз за нова техника. И сега си представям  шест измерено излъчване на прелестите на Глория, Кали и плеада фурии.

И точно на Банго Васил посланичката на САЩ Марси Б. Рийс поздрави  министър Рашидов за успешно реализирането проекти  на министерството на културата и изрази желание в САЩ да бъде показано намереното от екипа на проф. Диана Гергова в омуртаговата могила край Свещари тракийското златно съкровище. Нещо заглъхна американската подкрепа за ромите в България.

Обаче бай Трайчо от проблематичния квартал на София „Факултета” на празничния концерт в министерството на културата се обоснова с железни аргументи:

– А бе Парушев, за какъв ромски театър бълнуваш. Тука става въпрос за много пари и злато. От 63 години се върти тази грамофонна плоча ромският театър. Пийни си ракията и Господ да ти дава здраве…!

И ми дойде в главата текста на песента на певицата ни Есма Реджепова:  „Дай бе чичо дай, една бучка кюмюр”. Изглежда това действие породено в други исторически обстоятелства ще остане дълго време в нашата ромска автентична и природна самобитност. Но успокоителното е, че перспективата на ромската интеграция винаги ще бъде подхранвана с „Чай шукарие! Да не си помислите, че визирам предаването на оня дърдорко Рангел от телевизия „СКАТ”.
Но, колегата Спахийски от вестник „Труд” пак ни вкара в анонимност. И тъй не разбрах. От кога  ромската интеграция окуця?

Георги Парушев

Advertisements
Публикувано на Общество и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s