Роми съдят „Атака“ в Европейския съд по правата на човека


Снимка: Интернет, Европейски съд по правата на човекаБългарският хелзинкски комитет (БХК) за първи път завежда дело в Европейския съд от името на трима български граждани от ромски произход. Делото е за разпространяване на език на омразата от „Атака“ срещу ромите в България.

„Атака“ разпространява крайно расистка брошура, озаглавена „Циганската престъпност – опасност за държавата“, заедно с агитационни листовки, в подкрепа на Волен Сидеров за президент през септември 2011 година, когато криминален случай в Катуница води до антицигански протести в цялата страна.

Брошурата, без да посочва първоизточник на „данните“, приписва на циганите куп зверски и възмутителни престъпления, като внушава, че тази общност, като цяло, е носител на престъпност, и то такава, която застрашава държавата.

По Наказателния кодекс на България подбуждането към етническа омраза и дискриминация е престъпление и въпреки това три инстанции на прокуратурата последователно отказват да образуват досъдебно производство по случая, подчертават от комитета, допълвайки, че международното и европейското право също задължават държавата да преследва ефективно и наказва адекватно извършителите на подобни престъпления от омраза.

Настоящoто дело е първото от серия подобни дела за разпространението на враждебна реч от парламентарнопредставена партия и нейния лидер, известни в обществото с крайното си ксенофобско и расистко говорене, които ще бъдат заведени пред ЕСПЧ с помощта на БХК, допълват от хелзинския комитет.

Следващите дела са продължение на гражданските дела на коалицията „Граждани срещу омразата“, заведени лично срещу Волен Сидеров през 2006 г.

Advertisements
Публикувано на Общество и тагнато, , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Роми съдят „Атака“ в Европейския съд по правата на човека

  1. Nikolay каза:

    крайно време бе да се случи -поздравления!

    Like

  2. yusein каза:

    всички сме хора нека да живеем в едно мирство братя

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s