Роми съдят „Атака“ в Европейския съд по правата на човека


Снимка: Интернет, Европейски съд по правата на човекаБългарският хелзинкски комитет (БХК) за първи път завежда дело в Европейския съд от името на трима български граждани от ромски произход. Делото е за разпространяване на език на омразата от „Атака“ срещу ромите в България.

„Атака“ разпространява крайно расистка брошура, озаглавена „Циганската престъпност – опасност за държавата“, заедно с агитационни листовки, в подкрепа на Волен Сидеров за президент през септември 2011 година, когато криминален случай в Катуница води до антицигански протести в цялата страна.

Брошурата, без да посочва първоизточник на „данните“, приписва на циганите куп зверски и възмутителни престъпления, като внушава, че тази общност, като цяло, е носител на престъпност, и то такава, която застрашава държавата.

По Наказателния кодекс на България подбуждането към етническа омраза и дискриминация е престъпление и въпреки това три инстанции на прокуратурата последователно отказват да образуват досъдебно производство по случая, подчертават от комитета, допълвайки, че международното и европейското право също задължават държавата да преследва ефективно и наказва адекватно извършителите на подобни престъпления от омраза.

Настоящoто дело е първото от серия подобни дела за разпространението на враждебна реч от парламентарнопредставена партия и нейния лидер, известни в обществото с крайното си ксенофобско и расистко говорене, които ще бъдат заведени пред ЕСПЧ с помощта на БХК, допълват от хелзинския комитет.

Следващите дела са продължение на гражданските дела на коалицията „Граждани срещу омразата“, заведени лично срещу Волен Сидеров през 2006 г.

Публикувано на Общество и тагнато, , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 отговора към Роми съдят „Атака“ в Европейския съд по правата на човека

  1. Nikolay каза:

    крайно време бе да се случи -поздравления!

    Like

  2. yusein каза:

    всички сме хора нека да живеем в едно мирство братя

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s