Начетени роми да учат висше


Снимка: Интернет, Община Русе

Пътят на интеграцията на ромите преминава през образованието, а не през дългосрочни стратегии и програми. Затова община Русе ще се опита да осигури образоването на роми от града. Единственият общински съветник от ромски произход в русенския местен парламент Милан Николов похвали приоритетите в общинската програма за интегриране на ромския етнос. На заседание на комисията по „Здравеопазване и социални дейности“ той сподели, че грешката на властите досега бе, че се пишеха дългосрочни документи за по 10 години и все се променяха. По думите му за пръв път сега целево били зададени проблеми в партньорство с други институции и експерти, а стратегията похвално била само за година напред. „Програмата не е преписана, а сътворена“, допълни Милан Николов.

Според Сашо Нунев от ГЕРБ в Русенския университет може да бъдат привлечени млади хора със завършено средно образование, които да учат „Социални дейности“. После те самите ще влязат да работят в ромските квартали и няма да има дистанция между тях и населението. Председателят на комисията д-р Теодора Константинова отбеляза, че интеграцията ще се случи само тогава, когато образованието навлезе като ценност в ромската общност.

Решението дали общинската програма ще получи зелена светлина ще стане ясно на 21 февруари когато ще се проведе поредната сесия на Общинския съвет в крайдунавския град. / Kmeta.bg

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s