Отбелязваме 140 години от гибелта на Левски


Снимка: Новинар

На 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. е обесен Васил Левски. В последните си мигове той се изповядва пред архиерейския наместник на София отец Тодор Митов: „Каквото съм правил, в полза народу е“, като помолил прошка от отеца и от Бога, а в молитвите си да бъде споменаван като йеродякон Игнатий.

Васил Левски е псевдонимът, с който е известен Васил Иванов Кунчев – бележитият български революционер, идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български национален герой.

Левски е известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Други известни негови прозвища са „Дяконът“ и „Джингиби“ (Неуловимият).Той пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност.

Създадената от Левски Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.

Също така днес община Карлово организира среща-разговор за представяне на най-новата книга, посветена на 140 години от гибелта на Васил Левски “Науката срещу агресивното невежество. Погребан ли е Апостолът на свободата в черквата “Св.Петка Самарджийска” – автори Димитър Овчаров и Петър Вълев. Това съобщиха от пресцентъра на общината. На представянето ще присъстват проф. Николай Овчаров – син на Димитър Овчаров, Петър Вълев, проф. Маргарита Ваклинова, Джинa Славова – от издателска къща “Гутенберг”. Срещата ще се проведе днес от 13.00 часа в зала “Васил Караиванов”, предаде БЛИЦ.

Новата книга показва резултатите от 30-годишните дискусии около т.нар. гроб на Васил Левски в софийската църква „Св. Петка Самарджийска”.  Според проф. доктор на историческите науки Николай Овчаров от Национален археологически институт с музей, през 80-те години на ХХ в. Николай Хайтов възражда една отхвърлена от историческата наука теория относно гроба на великия българин, според която след обесването тялото е било изровено и после препогребано в олтара на малкия храм в центъра на София.

По думите му, ако тялото на Васил Левски е било препогребано след обесването, то това в никакъв случай не може да стане в „Св. Петка Самарджийска”. „Самите информатори за този акт, баба Мария Поппавлова и дъщеря й Анастасия Джагарова, свидетелстват точно, че мястото е „Стара Св. Петка”. А под това име се води другата църква с такова наименование, която и днес съществува на ул. „Калоян” в центъра на столицата”, каза още проф. Николай Овчаров. Той предлага проучванията по темата да продължат.

НОВИНАР

Advertisements
Публикувано на Култура, Новини и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s