Премахват специализираните ТЕЛК комисии


Снимка: offnews.bg

Правителството в оставка премахна специализираните ТЕЛК комисии с промени в Закона за здравето. Специализираните комисии ще станат част от общите ТЕЛК комисии във всеки областен град.

До момента в цялата страна действаха 24 ТЕЛК комисии, като десет от тях бяха за психични заболявания, десет – за белодробни, и четири – за очни. Така пациентите с повече от една болести трябваше да преминат през няколко специализирани ТЕЛК комисии в различни градове и след това да получат експертно решение от общата комисия в своя областен град.

С премахването на специализираните комисии пациентите ще бъдат улеснени в получаването на експертните си решения, категорични са експертите.

Промяната ще ускори процеса на получаване на ТЕЛК-ове за очни заболявания, тъй като поради малкия брой на комисиите за освидетелстване се чакаше най-дълго.

Чрез промените в Закона за здравето медиците в училищата, детските градини и домовете за сираци ще имат право да наблюдават и лекуват деца с хронични заболявани.

С решение на правителството в оставка ще бъде създаден публичен регистър на болниците, в които се извършват ин витро процедури. Той ще бъде част от регистъра на лечебните заведения в България.

offnews.bg

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s