Успешно приключи обучението на новите здравни медиатори


Здравни медиатори, 2013

На 6 март 2013 г. във Военномедицинска академия – София, се проведе заключителната церемония за връчване на сертификатите на успешно преминалите през обучителната програма нови здравни медиатори. Обучението беше организирано съвместно от Факултета по обществено здраве на Медицински Университет – София и Националната мрежа на здравните медиатори с подкрепата на Министерство на здравеопазването и на проекта „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“, който се реализира в четири държави (България, Унгария, Румъния и Словакия) със съдействието на фармацевтична компания „ГлаксоСмитКлайн“.

Обучени бяха 29 нови здравни медиатори, от които 12 веднага ще бъдат назначени на работа към общините, а други 17 ще работят по проекта „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“ до края на 2013 г., след което също ще преминат към бройките за делегиран от държавата бюджет.

По време на церемонията завършилите успешно обучението 29 нови здравни медиатори получиха сертификати. Те бяха връчени лично от проф. д-р Ивайло Търнев – председател на Фондация „Здравни проблеми на Малцинствата” и член на Управителния съвет на Сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори” и Доц. д-р Васил Писев – заместник-декан на Факултета за обществено здраве към Медицински Университет – София.

В рамките на интензивната обучителна програма, проведена от 21 февруари  до 6 март 2013г. във Военномедицинска академия, бяха включени лекционни часове с ценна информация за нормативната база и системата на здравеопазването у нас, правата и задълженията на пациентите, както и информация за профилактика и лечението на основни заболявания и за ролята и спецификата на работата на здравния медиатор.

Основна задача на здравните медиатори ще бъде индивидуалната работа на терен по различни здравни казуси, както и подпомагането на проекти за ограничаване на инфекциозните и полово-предаваните болести, за намаляване на детската смъртност, за подобряване на здравната информираност на уязвимите групи.

Новите общини, в които за първи път се въвежда професията „Здравен медиатор”, са Благоевград, Вълчи дол, Кърждали, Троян, Етрополе, Самоков, Димитровград, Златарица, Сунгурларе и Симеоновград. С новите попълнения през 2013 г. в страната ще работят общо 147 здравни медиатори в 81 общини.

ЕТНОСИ

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s