Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април


Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в служебния кабинет Деяна Костадинова

Има резерви за подпомагане на най-уязвимите групи, но с колко и кои ще стана ясно следващата седмица. Това заяви в „Седмицата” на Дарик вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в служебния кабинет Деяна Костадинова. Тя бе категорична, че пари могат да бъдат намерени от текущите бюджети на ведомствата, но това няма да стане със съкращения. Възможно е да не бъдат направени планирани разходи – например, като закупуване на нови компютри. 

Костадинова бе категорична, че служебното правителство няма да прави рискови ходове. Вицепремиерът допълни, че със сигурност заем няма да се търси.

Кои са най-уязвимите групи? За майките – няма да има

В момента се работи и дефиниране на „най-уязвимите групи”, коментира Костадинова. Тя бе категорична, че пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април с заложеното в Бюджет 2013 г. – средно с 9,3 на сто.

„Колкото и високи да направим майчинските, няма да повишим раждаемостта”, категорична бе Костадинова. По думите й т.нар. „майчински” у нас са много ниски, но се получават изключително дълго време, а две години откъсване от пазара на труда не е добър вариант.

На въпрос дали помощите за отглеждане на дете могат да се увеличат на регионален принцип, вицепремиерът отговори: „Ще ми е интересно какво мисли Комисията по дискриминация по този въпрос”.

Костадинова допълни, че засега се работи за даване на 65 лева еднократна енергийна помощ, но дали това ще бъде точната сума ще стане ясно, след като станат ясни разчетите. За семействата с деца с увреждания също ще има еднократна помощ, която се очаква да бъде около 50 лева. Вицепремиерът допълни, че засега това са предложения на социалното министерство и трябва да бъдат обсъдени в тристранния съвет.

Какъв да бъде механизмът за определяне на минималната работна заплата? 

Според Деяна Костадинова трябва да се разработи механизъм за определяне на минималната работна заплата. Тя допълни, че предложеният от бившия министър Тотю Младенов механизъм е отхвърлен, то това не означава, че е отхвърлена идеята за създаване на механизъм за определянето й.

Костадинова не одобри и идеята за подпомагане с ваучери за храна на хората с най-ниска работна заплата.

Според вицепремиера държавата може да подпомогне процеса за „корпоративна социална отговорност на фирмите”. Работи се по различни идеи, допълни социалният министър, но отказа да посочи поне една. Костадинова не пожела да коментира идеята за облагане на депозитите по начина, предложен в Кипър. „Смятам, че трябва да има предвидимост”, допълни вицепремиерът.

Могат ли да се открият нови работни места?

Деяна Костадинова бе категорична, че няма да се отнема от парите, които са предвидени за инвестиции в бизнеса, защото именно бизнесът създава работни места. В момента се търсят възможности за осигуряване на работа чрез програми като „От социални помощи към заетост”, както и за подкрепа на младежката безработица. Обсъждат се възможностите за създаване на работни места и по програмите за енергийна ефективност.

Според вицепремиера не може лесно да се направи преходът към запълване на свободните работни места с младите хора, които излизат от университетите. Причина за това е, че има разминаване между нуждите на пазара на труда и част от специалистите, които излизат от висшите учебни заведения. „При липса на икономика, каквито и кадри да предлагаме на пазара, те няма къде да се реализират”, коментира Костадинова и допълни, че има и сектори, в които има дефицит на кадри. Пример за това е ИТ секторът.

За обществения съвет и самозапалванията

Костадинова допълни, че протестиращите трябва да излъчат шестима души, които са от регионите за планиране. Изключително важно е да има регионално представителство.

Тази поредица от самозапалвания не може да ги разглеждаме като трагични инциденти, а като ясен знак, каза Костадинова. Според нея това е знак за прекъснатите връзки между хората и тези, които ги представляват. Исканията, които са постъпили в президентството в началото на протестите, са свързани със справедливостта.

Деяна Костадинова съобщи, че е освободена от поста съветник на президента Росен Плевнелиев. Тя отказа коментар дали е противоконституционно един служебен министър да излезе в неплатена отпуска от основната си работа.

DARIK

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s