Влиза в сила увеличението на пенсиите


Влиза в сила увеличението на пенсиите, Снимка: Дарик

От днес влиза в сила увеличението на всички пенсии, отпуснати преди 31 декември 2012 година. Te се индексират с различен процент, диференциран според годината на отпускането им. Максималното увеличение от 9,8 процента получават пенсионерите, които са се пенсионирали до края на 2009 г. Това са над 2 милиона души, отчетоха от Националния осигурителен институт. От днес минималната пенсия за стаж и възраст вече е 150 лева, а максималната пенсия става 770 лева. Изплащането на увеличените пенсии започва на 8 април.

Осъвременяването на пенсиите не обхваща отпуснатите след 1 януари тази година. Останалите пенсии се увеличават със съответния процент, като се взема действителния им размер. Около 100 000 души са се пенсионирали през 2010 година и за тях увеличението е 8,8%. За пенсионерите от 2011 година пенсията се вдига с 5,7 процента, а за тези от 2012-та – с 2,2%.

С актуализирането на пенсиите около 70% от хората с право на пенсия ще имат доход над 200 лева, а средният изплатен размер на пенсиите на един пенсионер нараства с 8,5 процента и става 293 лв.

Наследствените пенсии и вдовишките добавки също се увеличават с коефициент според годината на отпускане. От днес броят на пенсионерите, които получават пенсия, по-малка от минималната за стаж и възраст, намалява с над 30 000, а 1200 души повече ще получават действителния размер на пенсията си, заради вдигането на тавана със 70 лева. Около 52 000 пенсионери остават ограничени от максималния размер на пенсията.

Дарик

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s