Английски полицаи учат цигански


Проект, предоставил езиково обучение на 150 униформени, се оказал толкова успешен, че вълната от мераклии да станат ченгета полиглоти е в пъти по-голяма

Английски полицаи учат цигански, Снимка: novini.bg

Английски полицаи ще зубрят български език.

В Лондон, където населението говори всички световни езици, но едва поназнайва английски, 31 000-те служители на реда често изпадат в затруднение как да общуват с гражданите, пише в. „Телеграф“.

Скоро няма да се налага униформените да се допитват до интернет преводачи, за да укажат посоката на заблуден човек или да поздравят някого на полски, български или арабски, се сочи в материал на „Индипендънт“, разкриващ плановете на полицията в Лондон да модернизира своите подчинени. Стотици ченгета ще започнат интензивни курсове по езици. Сред списъка с езиците и сред посочените като желани е и българският, наред с полски, ромски, корейски, турски и виетнамски. Инициативата цели подобряване на ефективността на работата на полицаите не само при разкриване на престъпления, в които са замесени етнически групи, но и в ежедневните им патрули в райони на британската столица, населени предимно с имигранти.

Пилотен проект, който предоставил езиково обучение на 150 униформени през миналата година, се оказал толкова успешен, че тази година вълната от мераклии да станат ченгета полиглоти е в пъти по-голяма. Курсовете ще включват избор от 18 чужди езика, сред които по-популярните френски, немски и испански, но и по-екзотичните мандарин, арабски и фарси. Цената на курса ще е 400 лири. Основната цел е да се подобри комуникацията с мирното население на Лондон, да се дават по-адекватни съвети на спешните телефонни линии и да се подобри превенцията, поясняват от полицията. Курсът е с продължителност 40 часа, които се вземат за шест седмици, и дава основно, говоримо ниво на владеене на езика. Новите умения на ченгетата ще ги изстрелят и нагоре в кариерата, защото те ще влязат в списъците със служители на реда, владеещи чужд език, редом до 1000 спецове от Скотланд Ярд.

novini.bg

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s