Неграмотните ромски жени два пъти повече от мъжете


Образование, ученици

Образователното ниво сред ромската общност е най-ниско в сравнение с останалите езикови групи. Това е един от изводите на представители на Клуба на завършилите стажантската програма за млади роми към Народното събрание.

Броят на хората в България, които са над 7 години и никога не са посещавали училище, е 81 хиляди, каза на пресконференция Велчо Михалев, цитиран от БТА. Неграмотните са 112 778. От тях самоопределилите се като българи са 0,5 на сто, като турци – 4,7 процента, а като роми – 11,8 процента.

При децата от 7 до 15 години, които трябва да бъдат в образователната система, но не учат към 1 февруари 2011 г. ромите са 23,2 процента при 11,9 на сто от самоопределящите се като турци и 5,6 на сто – като българи.

Неграмотните ромски жени са два пъти повече от неграмотните мъже. Като най-чести причини за отпадане от училище той посочи нежеланието на родителите детето да ходи в училище, страх от открадване и от изпращане в друго населено място, необходимост детето да помага в дома и да се грижи за роднини, конфликти в семейството, трудова миграция на родителите, липсата на родителски надзор и заинтересованост, негативното отношение към образованието на родителите или детето.

Има много стратегически документи за ромската общност, включително и национална стратегия за интегриране на ромите 2012-2020 г., но те остават само на хартия и трябва да се предприемат действия заложените мерки да проработят, препоръчва той.

Липсата на образование пречи на ромите да участват активно и в пазара на труда. Делът на безработните млади хора нараства значително след 2008 г. През 2008 г. безработните младежи са 23,2 процента, в края на 2011 г.- 25,4 на сто, а през февруари 2012 г. – 29,1 процента.

Атанас Стоянов, общински съветник в Стражица, засегна темата за политическото представителство на ромите и отбеляза, че ромските партии не са успели да постигнат формално единство. Той информира, че клубът ще проведе кампания срещу купуването на гласове и подчерта, че не само ромите продават своите гласове.

Dnes.bg

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

One Response to Неграмотните ромски жени два пъти повече от мъжете

  1. катя кирилова каза:

    относно нежеланието на родителите детето да не посещава училище не съм съгласна,тъй като има и училища които не ги искат по занемарените и просещи деца.

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s