Икономиката губи милиони, защото младите роми не участват в пазара на труда


Икономика

Българската икономика губи милиони лева годишно заради това, че младите роми не участват в пазара на труда. Предупреждението направиха група младежи от ромски произход, завършили стажантската програма към Народното събрание.

Училищата дават бележки за фиктивно присъствие на ромските деца в клас, така че родителите им да могат да получават социалните си помощи. Това е една от причините за ниския процент на образованието сред ромите и съответно за малките им шансове да си намерят добра работа, смята Атанас Стоянов – общински съветник в Стражица и начален учител от ромски произход. 

Какво правим в такива ситуации, в които училището формално дава бележки за посещаемост на децата, а фактически те не са в час. Особено в малките населени места, които са отдалечени от Регионалния инспекторат по образованието. Там говорим за един много занижен контрол. В същото време с прокарването на тези делегирани бюджети, всичко е на брой дете, така че става въпрос за запазване на една работа, пък те ако искат да идват. Оттам идва проблемът.

Социалните работници също трябва да помагат да ромските семейства да пращат децата си да учат, но техният брой е твърде малък, допълва Росица Милкова:

Всъщност единственият стимул, който системата предоставя на тези родители, е санкциониращият. Основен пропуск е обвързването на социалните плащания със социалните услуги за всички уязвими групи и в частност с ромската. Бих казала, че са малко социалните работници. Статистика на Националната мрежа за децата говори, че един социален работник отговаря за 112 случая. Обучението, което се получава в университета, е недостатъчно и неадекватно на основните зони за подкрепа и работа с рискови общности.

БНР

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Икономиката губи милиони, защото младите роми не участват в пазара на труда

 1. Nina Yo каза:

  Докато няма санкции за родителите на децата от ромски произход няма да се реши проблема.Децата на 5 и 6 годишна възраст също подлежат на задължително предучилищно обучение. Защо никой не се сеща да поиска бележка от детската градина или училището? А какво означава думата „задължително“ за един ром?

  Like

 2. Mitev каза:

  За ромите нема нищо задължително..нема закони нема сметки, нема образование….затова са на дъното и ще си останат там….

  Like

 3. sashoto каза:

  za balgarite osobeno za politicite vsichko e zadaljitelno osobeno da stroiat hoteli i da vdigat toka,vodata,gorivata,hranite osobeno agneshkoto po velik den kogato v hristianskia sviat pada,
  nali taka da vzema da spra do tuk che zamirisa na agneshko v kmeta a na vas ciganite sa vinovni e vijte che cariat e gol-balgarina!

  Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s