Ромска неправителствена организация ще защитава интересите на ромите в Аврен


Аврен

Предстои създаване на Ромска неправителствена организация в община Аврен.
„Това е най-добрата чуждестранна практика приложима в български условия, която ще бъде приложена в община“, съобщи Даниела Петрова /ръководител проект/

13 служители от администрацията на община Аврен са почерпили опит от своите колеги  от Община Венафро, Провинция Исерния, Италия. Там те са провели работни срещи със Специалния комисар на града д-р Жозепина Фери, представители от местната полиция, и от Института за общинско настаняване, на местните ромски организации и други служители.

Посещението е част от проекта „Партньорство – ключ за ефективната интеграция на ромите” с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд. Стойността на проекта е 133 хил. лв и приключва на 30 Април. А създаването на НПО е заложено в следващата една година след приключване на самия проект.

„По една от дейностите на проекта имахме кръгла маса. Бяха поканени представители на ромското население, от местата, където е по-концентрирано. И беше направено анкетно проучване от 45 човека.
На въпроса, какви проблеми имат, лицата, определящи се, като роми дадоха следните отговори: Първо -липса на НПО, която да защитава техните интереси и да работи за тяхната пълна интеграция. Второ, липса на посредник между местната власт и ромското население. Ниският образователен ценз, който те считат, че пречи за намиране на подходяща работа. Слабото владеене на езика също виждат, като проблем”, информира Ганка Георгиева.

Във Венафро, Италия имат добра практика – структура „Институт за настаняване”, който се занимава със строителството на обществени жилища. Тези жилища се наемат от хора с ниски доходи, като основно в тях са настанени роми. За жилищата се плаща наем  в зависимост от дохода на семейството. Това, което администрацията на Венафро отчита като минус е липсата на междукултурен медиатор, какъвто има в Рим и Милано.

В община Аврен, най-приложимата практика и това, което ромите на местно ниво желаят е създаването на НПО, която да защитава техните интереси. По последни данни, на територията на община Аврен, живеят 902 роми.

vlastta.com

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s