СТЕЛА КОСТОВА ПРИЕ ПОСЛАНИКА НА САЩ


Сливен, Стела Костова

Вчера, 23 април 2013г, на среща в офиса на Ромска академия за култура и образование беше посланикът на САЩ у нас – Н.Пр. г-жа Марси Рийс. Домакин на срещата беше г-жа Стела Костова – председател на Ромската Академия за Култура и Образование – РАКО. Гости на срещата бяха представители на ромски неправителствени организации от България – Лили Макавеева Асоциация „Интегро“ – Разград, Деян Колев Център „Амалипе“ -Велико Търново, Юксел Яшаров СНЦ „Слънце за всеки“ – Пещера, Ганчо Илиев Сдружение„Свят без граници“ -Стара Загора, Серги Каракашев фондация „Искра“ – Шумен, други нпо от страната, сливенски интелектуалци.

Стела Костова, председател на РАКО, откри срещата с привествие към г-жа Рийс.  Запозна посланичката с ромския принос в историята на гр.Сливен, показа парк „Сините камъни“, който се вижда през прозореца на офиса. Г-жа Рийс остана приятно изненадана, когато разбра, че гости на срещата бяха представители на сливенската ромска интелигенция – музиканти, учители, лекари, инженери, икономисти, бизнесмени.

Г-жа Рийс благодари за топлото посрещане, заяви, че е нова в България, но ще продължи политиката на Америка в добро сътрудничество с ромската общност. „Аз нямам магически решения. Ще помагаме чрез инициативите на посолството и Фондация „Америка за България“.

Г-жа Костова представи работата на ромските НПО, приетите стратегии и планове на национално и местно ниво. На срещата се разискваха въпроси свързани с интеграцията на ромската общност в България. Нашите гости – Лили, Деян, Яшар, Ганчо, Серги запознаха посланичката с проблемите на хората в техните градове. Трудностите , с които се сблъскват и начините за тяхното решаване.

Г-жа Рийс остана доволна от приятния разговор, който на моменти преминаваше в искрен смях и вместо предвидените 1 час, срещата продължи час и половина.

Sliveninfo.com

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s