Предизборен расизъм


0,,16775942_303,00

С антиромската си предизборна брошура ВМРО направо плаче за прокуратурата, която обаче засега не забелязва расистката проява. Ако го стори тя ще направи добра реклама на правораздаването, твърди Татяна Ваксберг.

В случая не става дума за нецензурния телевизионен клип със заглушената псувня, а за отношението на партията към ромите. Можете да го видите в рекламните брошури, които младежи раздават на улицата. В тях пише, че партията „не си поплюва с циганите“ и че смята да ограничи „безконтролната циганска раждаемост, която изсмуква 90 на сто от социалния пакет в България“.

Прокурорите са максимално улеснени от текста на брошурата, доколкото в него се описва конкретният механизъм за постигане на един по-добър живот. Например, като се обвържат детските плащания „с грижата, която тези деца получават и риска, в който живеят“. Така на практика много цигани щели да бъдат лишени от основен източник на неправомерни доходи – раждането на деца заради социалните плащания. На друго място партията предлага двойно по-високи детски надбавки за българските майки.

Тест за правораздаването

Да преведем какво казват от ВМРО: че хората са първа и втора категория, затова втората категория трябва да спре да получава нещо, което първата категория ще получи в двоен размер. Плюс едно допълнение: предпоставя се, че децата живеят в риск, щом са от ромски произход. И още едно допълнение: щом децата са роми, детските пари са „неправомерни доходи“.

Брошурите се раздават сравнително отскоро, така че прокурорите имат поне още два-три дни, докато забележат текста и приложат към него нормата в Наказателния кодекс. Това ще е по-истинският изпит за Сотир Цацаров от необяснимата му игра с бившия министър Цветанов. Дотук няма данни, които да сочат, че Цацаров забелязва расистките прояви, но пък още известно време ще може да се казва, че все още не е късно да стане наблюдателен.

0,,16748691_401,00Тези дни главният прокурор на републиката Цацаров си има по-важни занимания

Наскоро в един вестник пишеше, че ВМРО залага на агресивна предизборна кампания, в която влиза включително и надеждата на партията да бъде санкционирана, за да направи впечатление. За пример се цитира предизборният клип на организацията, в който общинският съветник Ангел Джамбазки псува на майка и е заглушен с „бип“. Едрият план на говорещия позволява без никакво усилие да се разпознаят „изтритите“ думи. Твърди се, че във ВМРО много се надяват да им спрат клипа, за да се вдигне малко шум около тях. Класика в предизборния пиар.

Проблемът на тази заглушена псувня е в това, че тя е абсолютно безобидна на фона на расистката политическа програма, а буди много повече интерес. За нея пишат като за скандал, формират се групи „за“ и групи „против“, а и СЕМ най-вероятно е угрижен от мисли за това дали да наложи санкция на клипа и с това да направи реклама на ВМРО или да приложи закона и с това да направи реклама на върховенството на правото.

Когато саморекламата е по-важна

Всъщност истинският интерес на расистката брошура е в това, че тя надали е замисляна като скандал, който да породи реакция на властите и с това да качи рейтинга на партията. Много по-вероятно изглежда тя да е писана с най-баналното намерение да привлече избиратели, като заложи на непрекъснато нарастващите негативни отношения към ромите.

Впрочем, прокуратурата е напълно в състояние да регулира част от напрежението в тези отношения. Най-малкото като завежда дела за прояви на расизъм и превърне сама себе си в реклама на правораздаването. Дотук обаче тя владее предимно друг инструмент – саморекламата, в която черното се нарича бяло и разчита на успех заради усмивката, с която е поднесено.

DW.DE

Advertisements
Публикувано на Общество и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

One Response to Предизборен расизъм

  1. NIKOLAY Nikolov каза:

    Здравейте, ами прокуратурата като не вижда нали ние виждаме кажете какво да направим заедно.В гр.Варна безпричинно са започнали да бият ромските клошари това дали не е последствие от тази реклама. сдружение „Център за стратегии по проблемите на малцинствата“ председател:Николай Николов гр.Варна

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s