Интегрират уязвимите роми в Хасковска област


obl_savet_sgrada

Областна стратегия за интегриране на ромите в област Хасково за периода 2013 – 2020 година бе приета на вчерашното заседание Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси. Стратегията на Хасковска област за интегриране на ромите се осъществява чрез Общинските планове за действие, изпълнявани в два периода. Първият период 2012-2014 г., завършва с изпълнението на Националния план за действие по международната инициатива „Десетилетие на ромското включване 2005-2015 г.“, актуализиран през 2011 г., като с оглед неговото приключване (2 февруари 2015 г.) е предвиден цялостен анализ на изпълнението за периода.

Вторият период 2014-2020 г. обхваща следващия програмен период на Европейския съюз по Оперативните програми за България с оглед осигуряването на финансова подкрепа, чрез използването на инструментите на ЕС. С цел осигуряването на ефективност и устойчивост на мерките се предвижда междинна актуализация на Общинските планове за действие през 2014 г.

В Областната стратегия не е включена информация от общините Харманли, Хасково и Маджарово, поради факта, че те нямат разработени Общински планове за действие.

Областна стратегия за интегриране на ромите в Хасковска област е официален документ, който определя насоките за изпълнение на политиката за социална интеграция на ромите на областно ниво, приет в изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите с Решение на Народното събрание на 01.03.2012 г.

Стратегията прилага целенасочен интегриран подход към гражданите в уязвимо положение от ромски произход, който се осъществява в рамките на по-общата стратегия за борба с бедността и социалното изключване, и не изключва предоставянето на подкрепа и за лица в неравностойно положение от други етнически групи.

Стратегията се приема за период до 2020 г. включително и остава отворен документ. След 2020 година ще може да бъде продължена, доразвита или изменена, в зависимост от постигнатите резултати и необходимостта от промени.

ДАРИК

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s