ИМЕННИЦИ НА ВЕЛИКДЕН


yaicaa2

Ако се казваш Паскал също имаш имен ден на Великден. Паскал идва от латинското pascha и се превежда Възкресение.

Най-големият християнски и народен пролетен празник Великден е с непостоянна дата, това означава, че всяка година именниците на Великден празнуват на различна дата. По-интересното при тях е, че могат  три дни да посрещат гости и да получават подаръци и поздравления. Великден се движи от 4 април до 8 май. Именници на Великден са Велика, Величка, Велико, Вела, Велко, Въло и всички производни на тези имена.

Според българския именник днес празнуват и Ирина (което означава “мир”), Ирена, Иринка, Ириней, Мирослав, Мирчо, Мирослава и Мира. Причината е, че на 5 май православната църква чества Света мъченица Ирина.

Св. Ирина е живяла в апостолските времена на Балканите, в град Магедон, където баща й Ликиний бил областен управител. Родена като езичница от родители езичници, Пенелопа, както било името й преди светото Кръщение, се научила на християнската вяра от своя учител Апелиан. Тя била кръстена от св. апостол Тимотей (ученик на св. ап. Павел). Когато баща й решил да я задоми, тя отказала и така си навлякла гнева му.

Той я подложил на мъчения, но след като се успокоил, сам приел християнството. Св. Ирина била подлагана на мъчения още четири пъти, но Бог винаги я спасявал, като изпращал Свои ангели. Оцеляла след жестоки мъчения, в резултат на които мнозина повярвали в истинския Бог, тя обходила разни страни да проповядва словото Божие. Извършила своето дело във втората половина на І век и началото на ІІ век.

Честито на всички именници с пожелания за здраве и благополучие!

Advertisements
Публикувано на Общество и тагнато, , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s