Амбициозна дама учи деца на ромска култура


12Четиридесет и двегодишна учителка е създала уникална методика по фолклор на етносите. Диана Димитрова се захванала с нетрадиционното педагогическо начинание през 2000 г. Амбициозната дама обучава деца от малцинствата от началния курс във великотърновското село Водолей и се е нагърбила да разработи образователна програма по ромски бит и култура.

Часовете били включени в учебната програма като свободно избираема подготовка. Заниманията постепенно заинтригували учениците в ОУ „Христо Смирненски“ и спомогнали за привличането и на отпаднали от училище.

„Така през изминалите 12 г. занятията обхванаха стотици деца на възраст от 8 до 14 години. Понякога на уроците се стичаха двойно повече ученици от обикновено. Свиря на акордеон и издирвах автентични мелодии и тестове на стари песни. В часовете правя сравнителен анализ между ромски и български народни творби. Идеята е да се намерят общи черти и да се докаже, че ромите са част от българската национална култура и чрез своя бит и традиции я обогатяват“, обяснява Димитрова.

Постепенно находчивата учителка разширила обучението с танци, приказки, обичаи. Педагожката добавила нагледни материали и прилага нови техники на обучение. Диана Димитрова редовно кани на уроците родители. Възрастните се включват в занятията като приготвят традиционни ястия, разказват приказки и легенди, пеят и свирят ромска музика.

„Първоначално родителите реагираха остро. Смятаха, че нетрадиционното обучение е някаква провокация, но постепенно се убедиха, че е за доброто на децата им. Обособихме и клубове по интереси – готварство, шивачество и фотография. В усвояването на специфичните умения също участват близки на децата“, допълва Димитрова.

Хрумнало да запознае момчетата и момичетата от 5-и до 8 клас с професионалните гимназии във Велико Търново. Организирали посещения в учебни заведения. Децата били заинтригувани и до един осмокласниците от Водолей продължават обучението си в различни училища.

Усърдната дейност на педагожката била забелязана дори и от чилийци, които изследвали работещи педагогически модели в цял свят. Скоро ще излезе от печат тяхна книга със събрани практики, в която е включена и нашенката.

ТРУД

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s