ЗА ЕКВИЛИБРИСТИКАТА, ЛЯВАТА РЪКА И ДЕСНИЯ ДЖОБ


kiustendilska-socialistka-plashtala-romski-glasove-s-pachki-ot-sutiena-si-71263

Ромите, си нямаме социологически агенции. Осланяме се на очите и ушите си. Това което виждаме и чуваме него анализираме. Извадката ни е като на теренно проучване. Относно отсядащите зад опашката на коня в София – паметник на Цар Освободител. Те са наши респонденти, които почти всеки делничен късен след обяд, отсядат в градината-ресторант пред хотел „Радисан”. Все популярни личности. Официалната им професионална принадлежност е социолози, социални антрополози, собственици на информационни агенции, политолози, акционери на крупни медийни империи и телевизии. Понякога около масите им са седнали и водещи на нашумели ТV реалита. Обикновено блондинки, които между опашката на коня и парламента с блуждаещи погледи, излъчват видима досада и скука. Някой от тези видни мисловници, внушавайки ни универсалност в познанието са с папионки тип пеперуди. Други по-възпълнички са неглиже облечени. И ако не си ги зърнал по телевизията, ще си помислиш, че са колачи на добитък.  Но, са толкова елитни консуматори, че свят да ти се завие. Пурите от марката Cohiba с произход Куба, които пушат, едната струва 68 лева. И като прибавим и уискито Chivas Regal   28 лева 50 ml поне две, тези господа, ако на ден пушат по пет пури, прогнозата ни е, че харчат 309 лева за няколко часа прищявка.  Ако си послужим със сравнителната методика откриваме, че няма допустима грешка. Делничните разходи на този обслужващ елит за един ден, са разходите за един месеца на осем члена ромски фамилия.

Всяка сутрин по телевизиите, тези господа с размахване на ръце, с един и същи мизансцен и зачервено антропологическо излъчване ни облъчват с  предсказания. Гадаят като Дуня, врачката от горната махала. Метода на социологията на тези господа е, че напълно покриват израза използван и в нашата махала: „Лява ръка десен джоб”. И се налага да изследваме генезиса на това еквилибристично изречение. По поръчка, който плати, те тъй щедро, преди избори насъскват масовката избиратели срещу  корумпирани политици, държавници и ромите. И като прибавим предварителните им предсказания, коя политическа партия печели изборите, изпадаме в пълно слънчево затъмнение. Бедна ни е фантазията, как чрез приказки от хиляда и една нощ  чудовищно си осребряват живота и на петото си поколение след тях. В сценарият им е заложено „драматично” един на друг да се конфронтират. Тези постановки не влизат в стилистиката на  Станиславски, нито на Брехт. Като в сапунен сериал играят епизод след епизод от „черешовото топче…”, мешано в сага за демокрацията и Европейския съюз. Напълно изместиха хамелеона от природния му феномен… От двадесет и три години никой не може да индентифицира политическият им цвят. Превъплъщават се, ту  в червено, синьо и лилаво. Та до фон на чисто фашизирано черно. Биографиите им се виждат  като в една човешка длан. Всички са от едно братство. Идеологически обвързано с прилепнали чудовищни левове, доларови и евра интереси. Не, че в ромската махала няма такива. Но, те са нищожни и на ситно микро равнище. И се чуди човек на тези шаман-социолози.  В извадките  си, чрез тази кокошкарска престъпност на принципа „крадеца вика дръжте крадеца” прогнозират. Ние ромите сме застрашавали националната и социалната сигурност на държавата.
Трябва да признаем, че тази поговорка си е оригинално българско народно творчество. Ние ромите не можем да кажем гък по отношение на това самобитно остроумие… Обаче, като добри наблюдатели и анализатори  на ентропията на родните ни политици, социолози, политолози, анализатори стигнахме до съществения извод. Почти всички са с преплитащи шуро-бажанашки разклонения. Партийни, патриархални и съселски връзки мутирали в модерни и даже в европейски „принципи”. Същото е с нашите респоденти от хотел „Радисън”, които си пият уискито всеки след обяд. И вече не се чудим, защо дясното, лявото, центриското, либералното, националистичното и етническото пространство ни го обясняват и анализират с технологическите похвати на Дуня…
В махалата са наясно. И ромите изразяват обществените нагласи за тези шамани социолози. Вкарват ги в групата „Лява ръка десен джоб”. И много отдавна са сканирани чрез рефлексиите и сетивността на баба ми. Когато хващаше лъжите на някой клюкарки циганки, ние по-младите ги наричахме „махлен-прес”, а баба ми „Гьон сурат”.

Известно е, че дясното политическо пространство защитава консервативната част на капиталистическото общество. Пазарната икономика, демократичните ценности и правовия ред. Лявото защитава социално-демократичните права на хората. Работа, хляб и справедливост. Обаче в по голямата си част водещите български десни и леви  политици и придружаващите ги социолози, политолози, социални антрополози и паразитните търтеи собственици на информационни агенции, относно имотните им придобивки и там нямат никакви различия. Все замъци с остригана тип английска морава имат. И ако все пак зърне човек през цепнатината на тежките им  високи мраморни огради ще ги видим с овощарска ножица в ръка. Някой мъкнат маркучи и поливат своето дебилско самодоволство. Е не всички по отношение на зелената морава са собственици на няколко километра на морския бряг. С хълмчета, леки възвишения и дупки с байрачета…
Интересното е, че на хвърлей камък от този морски бряг се намира ромската махала дето и викали „Бевърли Хилс”. Извините, че чрез тези наши ромски социологически анализи извървяхме пътя от хотел „Радисън” София до Каварна. Но все пак е полезно. Щото малко в страни на магистрала „Тракия” е пътя за село Катуница. Там нашият „Цар Киро” тъй неграмотно ги изплагиатства. Построи си замъци, макар и с неустановен архитектурен стил. И зоологическа градина изгради. С елени, пауни и изчезващ вид костенурки. Но, прогнозата му беше твърде нескопосна. Не успя да балансира в контекста на методологията „Крадеца вика дръжте крадеца”. Сдушването му с тях безславно се провали. И даде повод за етнически сблъсъци…
Изводи и препоръки: Днес в България, не може да имаш замъци с английска морава, ако перфектно не се научиш да артикулираш с двусмислията на белите якички. Да овладееш еквилибристиката не на „мислата”. А на мисълта…! Никой не наема прости, с елементарни похвати и искания за членове в братството. Най- малко за предизборни гадатели.
Но, ние ромите, не бива да се сърдим на никой. Ако продължаваме да плагиатстваме и не се дистанцираме от практическия смисъл на тази социология в контекста на поговорката „Крадеца вика дръжте крадеца”, все тъй директно ще ни купуват и продават за жълти стотинки като добитък.  Не бива и да се сърдим и на бившата ни представителка в НССЕДВ към Министерския съвет. Причината за нейното мълчание относно фалшивата социология и за ромите е, липсата на познание и морал. И мечтата и за английска морава. Разбира се в по-умалени размери.
И е време братя роми, да изхвърлим немораланото, полуграмотно самочувствие на нашите представители в официалната власт. Защото ако човек го оценяваха по габаритността на овалните части, нашата представителка щеше да е академик.

Георги Парушев

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s