Десети детски ромски фестивал „Отворено сърце” 7 – 9 юни 2013 г., Велико Търново


fest_amalipe

На 8 юни ( събота) от 13.00 часа в парк „Марно поле”, гр. Велико Търново, ще бъде открито десетото юбилейно издание на Международния детски ромски фестивал „Отворено сърце”, организиран за поредна година от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”, в партньорство с Община Велико Търново.

Фестивалът ще продължи три дни. В деня преди официалното начало на Фестивала – 7 юни (петък), пред галерия “Борис Денев” (до паметника „Асеневци”), ще се проведе изложение на ромски занаяти, в което ще вземат участие занаятчии – представители на различни ромски групи от България, Македония и Румъния.  Посетителите ще могат да се запознаят и насладят на пъстрите видове ромски шалвари, като направят разлика между българските и македонските такива, на вкусните ромски „Татлии”, „Шербет” и „Мекици”, както и ред други интересни моменти от живота на  ромското семейство.

Също така ще бъде представена изложба от творбите на най-добрите участници в конкурса “Заветът на майстора през моите очи”. Деца и младежи от над 30 училища се включиха в конкурса и показаха „майстора” през техните очи. Над 50 есета, рисунки и фотографии ще бъдат изложени през трите дни на фестивала. Да разкажат историите, които предават дядовците на своите внуци, бабите на своите внучки, бащата на сина си, и майката на дъщеря си. За това, как се е живяло… както казва Джейда от с. Горно Абланово„…Занаятът иска душа! Красотата- очи, за да я видим и сърце, за да и се насладим.”

fest_amalipe2

На 9 юни от 9:00 часа продължава фестивалната програма и награждаването на участници в нея.

Фестивалът ще продължи три дни. В него ще вземат участие над 1400 ученици  от различен етнически произход от над 100 училища от цялата страна, включени в групите по СИП „Фолклор на етносите – Ромски фолклор“ или в извънкласни дейности, насочени към образователната интеграция. Освен участниците от България, във фестивала тази година ще вземат участие и групи от Македония и Румъния.

Очаква се гости на Фестивала да бъдат посланици, представители на местната и държавна власт.

В дните на Фестивала – 8 и 9 юни, паралелно със сценичната програма се организира Пленер на извънкласните дейности и приложните изкуства, насочени към образователна интеграция, в рамките на който всяко училище представи дейността си под формата на изложба, постери и други материали, които учениците са изработвали по време на учебната година или на място. Ще бъдат организирани различни ателиета, в които деца и учители ще могат да изработват предмети от подръчни материали, да рисуват, да бъдат къносвани, да пробват носии от различните етноси, да научат как се плетат кошници, как се калайдисва,  както и много други изненади.

Ромско хоро, ритми на тарамбуки, бийтбокс, изпълнения на мажоретни състави, ориенталски и спортни танци, възтановки на обичаи, драматизации на приказки на различни народи и песни на няколко езици ще бъдат част от фестивалната програма тази година. Пиеса „Криворазбраната цивилизация” от класическата творба на Добри Войников по идея на Борислав Янчев ще бъде представена от учениците на едно малко но „борбено” село от област Пловдив. Ще се насладим и на драматизация на приказката по Юсиф Нунев – „За два Гроша”.

За юбилейното издание на Фестивала се подготвя ретроспективна изложба на фотографии, запечатали най-интересните моменти от фестивала през годините.

Фестивалът има за цел да събере на една сцена деца от различни култури и етноси, за да докажем, че различието ни сплотява, че то може да бъде катализатор за изграждане на общество, свободно от предразсъдъци, толерантно към другия и уважаващо спецификата на останалите!

Международен детски ромски фестивал “Отворено сърце”, се превърна в традиция на Център „Амалипе”. За десета поредна година, над 4000 ученици от различни етноси от цялата страна,  повечето от които, изучаващи свободно избираем предмет “Фолклор на етносите – ромски фолклор” идват във Велико Търново да покажат себе си и своето училище.  През годините си фестивалът „Отворено сърце” се доказа като успешно средство за мотивиране на децата и родителите, да посещават редовно училище, да се включват активно в училищния живот и да повишават успеха си. При проследяването ни на деца включени в Програма „Намаляване на отпадането на ромски деца от училище”, можем да кажем, че децата включени в СИП „Фолклор на етносите – Ромски фолклор” значително намаляват безпричинните отъствия -19,70 на ученик (за извинени и неизвинени отъствия) сравнено с 110, което е  критична граница на приета от Министерството на образованието.

Детски ромски фестивал „Отворено сърце“ се осъществява в партньорството с Община Велико Търново и е в  подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година, Фондация “Америка за България”,  ГД “Правосъдие” на Европейската комисия в рамките на проект “Крачка напред – овластяване на младите хора и жените от местната ромска общност” и проект „Младостта е толерантност”, ГД  „Заетост”, социални въпроси и приобщаване на Европейската комисия в рамките на Програма „Прогрес” – проект „Насърчаване на социалното включване на младите хора от уязвимите селски общност.

 Лице за контакт:  Таня Ванова 0884  912 507

Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s