ПРЕДСТОЯЩО: Да защитим правото на нашите деца да дишат свободно!


news_6109_1313574708amalipeЦентровете за развитие на общността, създадени от Център «Амалипе» в общините: Велико Търново, Павликени, Горна Оряховица, Нови пазар, Етрополе, Бяла Слатина, Пещера, Камено ще отбележат  Световния ден без тютюнев дим за 2013 г.  и Международния ден на детето за 2013 г. с общи инициативи и мероприятия, обединяващи двата дни в едно. За целта са инициирани  редица мероприятия, организирани в партньорство със съответните  общини и Местните комисии за борба с противообществените прояви на непълнолетни и малолетни, Отделите «Закрила на детето» и Регионалните здравни инспекции.

Тази година 31 май – Световния ден за борба с тютюнопушенето е под мотото« Забрана за рекламиране на тютюневи изделия, промоция и спонсорство». По данни от СЗИ, България е сред първите места в света, по продажба и употреба на тютюневи изделия. Също така се отчита и понижаване възрастта, на която се запалва първата цигара. Все повече ученици посягат към тютюневите изделия. Дали поради незнание, дали заради подражание или да изглеждат по-големи. Или поради безхаберие от страна на възрастните. А с употребата на тютюневи изделия, не само се увеличава риска от различни социално – значими заболявания, които водят и до трайна загуба на трудоспособност, но и са първата стъпка към злоупотреба с психотропни вещества.

Най – голямото богатство за всяка нация са децата. На 1 юни се отбелязва Международния ден на детето.  «Да защитим правото на децата да дишат свободно! « -под това мото в общините, където Център «Амалипе» има изградени Центрове за развитие на общността и Местни клубове, ще се проведат различни мероприятия, обединяващи в едно идеята за : Закрила на детето и борбата с тютюнопушенето.

Мероприятията имат  за цел:

  • да се привлече общественото внимание към нарастването на употребата на тютюневи изделия сред подрастващото поколение
  • насочване на вниманието на местната общност и с акцент върху родителите, към риска от увеличаване на социално-значими заболявания сред учениците и младите хора, вследствие на  употребата на тютюневи изделия
  • превенция на психотропните вещества, към която често първата стъпка се оказва тютюнопушенето
  • насочване на вниманието на обществеността и институциите към забрана на рекламите на тютюневи изделия
  • активното въвличане на родители и цялата местна общност в дейности по превенция и закрила на децата.

За целта по места са организирани следните мероприятия:

Град Бяла Слатина – на 30 май  от 15.00 часа в Център за развитие на общността ще се проведе среща с жени и майки от ромската общност в града. На срещата ще се представи презентация и филм на тема: Пубертета и израстването на нашите деца, предоставени от РЗИ, Враца.  На  31 май с начален час от 14.30  в Наблюдаваното жилище за младежи в града ще се проведе беседа за : Вредата от тютюнопушенето.

Град Етрополе – на 31 май  от 12.30 часа  в ОУ „Христо Ботев”, гр. Етрополе модераторите от ЦРО гр. Етрополе, съвместно с отдел  „Закрила на детето” и представител на община Етрополе , ще проведат беседа с родители и ученици на тема:  Детето – права и задължения. Родителите като активни участници в процеса на развитие и обучение.

В същия ден от 14:00 ч. съвместно със здравния медиатор на община Етрополе и служители на Центъра за обществена подкрепа – Етрополе ще се  проведе беседа на тема: Вредата от тютюнопушенето и защита на децата от реклами на тютюневи изделия.

Град Пещера – на 31 май с начален час от 12.00 часа в сградата на Центъра за развитие на общността гр. Пещера се бъде организира здравна беседа на тема ,,Вредите от тютюнопушенето”. Беседата е насочена към родители от местната общност , с цел повишаване на тяхното внимание по отношение закрилата на децата им. Често самите родители са „примера за подражание” който следват децата. Ето защо освен вредата от тютюнопушенето, ще бъде наблегнато и върху правото на децата ни да живеят в чиста среда, без тютюнев дим. Беседата ще се организира с цел родителите да осъзнаят, че децата им копират, това което правят те, за да се опитат да бъдат добрия пример и модел, както и ще се наблегне на темата за децата за здравеопазването им и за защита на правата им.

В Нови пазар – Центъра за развитие на общността , съвместно с РЗИ,  Семейно- Консултативен център , гр. Нови пазар и  Женско Ромско Сдружение «Хаячи» организират на 31 май :Изнесен кабинет за отказване на тютюнопушене в гр. Нови пазар и Индивидуални и групови консултации с желаещи да откажат тютюнопушенето.  Представяне на презентация «  Тютюнопушене и опазване здравето на децата» пред  родители от местната ромска общност.

В гр. Камено – на 31 май от 14 .00 до 16.30 часа в сградата на Център за развитие на общността ще се проведе среща – дискусия с родители и представители на местната ромска общност по проблемите на « Опасностите, които крие виртуалното пространство върху децата.» и « Живот без дим – помислете за примера, който даваме на децата си».

В с. Стамболово, община Павликени на 31 май с начало от 9.00 часа в Местния клуб за развитие на общността , ще се проведе среща с представители на местната общност. По време на срещата ще се обсъди темата за «Безопасността на децата в интернет!». Лектор на срещата ще бъде Георги Филипов – от община Павликени.

За община Велико Търново – на 1 юни от 10 часа пред сградата на Кметство с.Леденик ще бъде  представена рисунка на асфалт, и спортни игри под надслов „Живот без тютюнев дим и когато спортувам се чувствам добре!”. От 12.00 часа в същия ден в Местен клуб за развитие на общността, Леденик с родители от местната общност ще се проведе беседа на тема « Безопасността на нашите деца – наша отговорност! «. Вечерта на същия ден ще бъде организирана детска дискотека.

В с.Водолей на 1 юни от 10.00 часа на центъра на селото ще бъдат организирани рисунка на асфалт и спортни игри: бягане на 50м, скачане на въже,  състезание с велосипеди.

В гр.Горна Оряховица, кв.Клатинец на 31 май  от 14.30 часа в Местния  клуб за развитие на общността , съвместно с представители на община Горна Оряховица и медицински лица ще се проведе среща с представители на местната ромска общност. По време на срещата ще бъде представена презентация „Вредата от тютюнопушенето за доброто здраве на детето”.

За повече информация

Силвия Боянова – 0884 858 655

 

 

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s