ДА РАЗГЛОБИШ МУЗИКА И ДА Я ВЪЗРОДИШ


Отзиви и размисли от едни концерт

maxresdefault

По безспорен начин Мартин Любенов доказа, че на ромската тоналност са се опрели много класически и фолклорни музикални стилове в  Европа и света. Неговите пръсти по клавишите на акордеона с невероятна точност и нежност свирят  тъжната и радостна грижа  на ромите. Разглобява мелодията и възродява своя естетична стилистика. И изхвърля баналните, сълзливи и псевдо сантиментални определения за волността и безгрижието на ромите към съдбата си. Защото безгрижието е в резултат на безсмислие. А Мартин Любенов е съчетал академичното мислене с виртуозността на ромски музикален гений.

Мартин Любенов няма нищо общо с днешните чалгажийски изпълнители. Той не имитира световните звезди със средствата на електроника, пушек и разголени силиконови гърди. Не ни и натрапва примитивно забавление с първо сигнални изблици.
Той излиза на сцената, сяда и барабани върху акордеона като децата от махалата. Онези дето свиреха и още ще свирят върху чиновете, вратите и даже върху гърдите си. И чуваш красива музика. После акордеониста излиза от Балканите,  влиза в  Ориента и взема това което му трябва. Лети над Европа и виждаш по кафенетата на Париж и Берлин романтичната префърцуненост на епохите. Връща се в махалата и ни поднася цялата и красота. Ако това не е парeкселанс интеграция здраве му кажи.

И слушайки го, намерих съмишленик. В контекста на интеграцията на ромите в България този вълшебник на акордеона опроверга цялата фалшива грижа. Изхвърля полуграмотните и бездарни посредници които уж ни ограмотява ли. Техните „възпитаници” от всички предмети най-обичали буквата „А”. И точно тази буква „А” убива в зародиш развитието на стотици талантливи роми.

Защото Мартин Любенов и неговите колеги са минали през стъргата на музикалните академии. Не с „образователни програми”, а с естественото осмисляне на ромската си същност. И огромен труд и желание да се образоваш. Таланта е винаги в суров вид. И дали родителите му, училището или някой меценат го е подбутнал в правилната посока е много важно. Но, ако маестро Мартин Любенов не е осмислил сам предизвикателството извисявайки себе си  и ромите е без всякакво значение това побутване…

И ако противниците на тези мои разсъждения скимтят, не е ли време да излязат от тази  клеясала и прахосническа имитация грижа. Няма по здрав фундамент от личният избор. Таланта е подтикнат и сам се убеждава, че всичко зависи от него. Разбира се, не е възможно всички роми да са гений. Това е пълна глупост. Но най-напред акцентуваш грижата си към  талантливите и после след тях останалите. Така променяш не облика на ромите, а развитието им. Защото Мартин Любенов е сто каратов талантлив  академичен ром. И дали ще свири по улиците на европейските улици, във Виенската опера и дай боже на лондонския стадион „Уембли”, ако не ни поднася тази красива, естетична универсалност на духа няма никакво значение дали е интегриран. И няма по здрави мостове между душите на хората от този дух.
Мартин Любенов напълно обезсмисли неграмотната и вулгарна оценка на бившия министър на културата Вежди Рашидов. Ромите сме нямали потенциал даже и за любителски пътуващ театър. Бившият министър е имал в предвид махленските и примитивни критерий за изкуство и култура на „посредниците” на ромската интеграция. И за това силно се надявам  новия министър на културата д-р Петър Стоянович да премахне тези некадърни и неграмотни активисти, паразитиращи на гърба  ромската култура. Критериите трябва да се определят от образованите, талантливите роми. Те създават високо качествена ромска култура. А тя  е част от българската и европейската култура.

И още нещо.  В зала 3 на НДК Мартин Любенов с неговите колеги Ангел Демирев и Михаил Иванов по-безспорен начин доказаха, никой не може да убие голямото ромско изкуство. Да са живи и здрави и все така да ни издигат самочувствието на хора допринесли за изяществото и красотата на света.

Георги Парушев

Advertisements
Публикувано на Общество и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s