Незаконните жилища са с реален шанс за спасение от багерите


Правната комисия одобри забрана за събаряне на 300 незаконни сгради, от които само 7 са рибарски хижи

zx620y348_2079830

Мораториумът за събаряне на незаконни жилища с влезли в сила заповеди за премахване от строителния надзор получи одобрението на временната парламентарна комисия по правни въпроси. Само Павел Шопов и Петър Петров – и двамата от „Атака“, гласуваха против предложението на депутата от левицата Димчо Михалевски, което временно забранява събарянето на незаконни жилища из цялата страна, както и на строежи в държавни, общински и частни имоти на териториите на рибарските селища, изградени по черноморското крайбрежие. ГЕРБ отново отказа да предложи свои представители в комисията.

Спасените рибарски хижи се оказаха 7

Забраната за събаряне ще обхване около 300 сгради в цялата страна, стана ясно от обясненията на Михалевски. Миналата седмица той обяви, че поводът за мораториума е да се спасят рибарските хижи в бургаската местност Ченгене скеле. Сега Михалевски призна, че едва 7 от въпросните влезли в сила, но все още неизпълнени заповеди за премахване са за рибарските постройки. „Това беше само поводът. Видяхме, че има много подобни случаи на хора с единствено жилище, които ще останат без покрив над главата си заради междусъседски спорове и жалби до ДНСК. Регламентът в сегашния му вид не е съразмерен, т.е. не отчита социалните последици от събарянето на едно жилище“, мотивира се Михалевски. Той обясни пред журналисти след заседанието, че получил стотици обаждания от благодарни граждани, след като медиите дали гласност на предложението му. „Нито един едър бизнесмен не ми се е обадил“, изтъкна Михалевски.

ДПС не се притесняват

По предложение на депутата от БСП Младен Червеняков първата част от текста на колегата му беше прецизирана, така че забраната за събаряне да обхване само „незаконни сгради за постоянно обитаване, които са единствено жилище“. Това щяло да се доказва с имотна декларация. Четин Казак от ДПС обяви, че с тази корекция предложението е „по-приемливо“ и „се разсейват съмненията, че през задната врата ще се промъкнат незаконни постройки като къщата на плажа на Веселин Марешки“. Варненският предприемач, кандидат за кмет и лидер на партия построи на плажа „Кабакум“ „частен клуб“, представен като преместваема постройка. ДНСК постанови събаряне, но само на втория етаж, който липсвал в строителните книжа. Сградата продължава да си стои на плажа.

Мораториумът е с неясен срок

От предложението на Михалевски става ясно, че в тримесечен срок от налагането на мораториума Министерският съвет се задължава да внесе предложения за законодателни промени „с цел съобразяване на законодателството с принципа на съразмерност, предвиждане на алтернативни мерки и съобразяване с Конвенцията за защита на правата на човека“. Става въпрос за промени в Закона за устройство на територията – за узаконяване на незаконни строежи и за търпимост на сгради, но никой не разбра точно какви, нито какви са критериите за „съразмерност“. Мораториумът на практика ще важи до обнародването на въпросните промени, което може да отнеме месеци. Не е ясно дали някои незаконни вили не са или пък ще бъдат прехвърлени междувременно на социално слаби.

Да намесим и малцинствата

Според Михалевски мораториумът давал шанс и да се реши тежкият проблем с ромските махали и безбройните заповеди за премахване на сградите там, част от които въобще не се изпълнявали. Депутатът обясни, че с промени в ЗУТ от 2007 г. се е дало шанс на общинските съвети да изработят специфични градоустройствени норми за „социални“ квартали, но от това право са се възползвали само 10 общини. Без тях ромските къщи няма как да се узаконят, защото не отговарят на изискванията на ЗУТ за отстояние на сградите и т.н. Ромите, които живеят в незаконни къщи, пък нито могат да си изкарат документ за самоличност, нито могат да се включат законно към електрическата и ВиК мрежата. И тук не стана ясно какви точно промени в ЗУТ ще се мислят, така че да се реши проблемът с ромските махали, който не е от вчера. Павел Шопов от „Атака“ обяви, че Михалевски с „голяма доза популизъм се опитва да притъпи острия проблем с циганските махали“. „Искате с акт на Народното събрание да спрете разрешаването на проблема, което ту тръгва, ту спира.“ Той обяви, че няма да подкрепи предложението, защото „не е коректно в едно решение да се смесват две хипотези – рибарските хижи и незаконните жилища“. Шопов предложи текстът да се радели на две части и да се гласува за всяко едно поотделно, но идеята му не беше възприета.

КАПИТАЛ

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

6 Responses to Незаконните жилища са с реален шанс за спасение от багерите

 1. Има апетит за голямо щастие ! за сметка на нещастието на тези невидни и не оправдани хора малцинствата!

  Like

 2. Как не Вие срам, без очни хора, да събаряте къщите на тези хора? Не се ли награбихте от парите на ромите и от честните българи данъкоплатци! Земя не Ви стига!

  Like

  • най-НЕУДОБНИЯ каза:

   ДО КАТО ИМА ТАКИВА –ДА МИСЛЯТ ТАКА КАТО ТЕБ ….ОЩЕ МНОГО ВРЕМЕ –БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СЕ ЕБАВАТ С НАС ………….ТИ НА КОЕ КАЗВАШ КЪЩА –НОРМАЛНА ЗА ЖИВЕЕНЕ ––ТРИ ЛАМАРИНИ и ГОТОВО –-НЕ ПЛАЩА ДЪНЪК –СГРАДА –ДАНЪК ЗЕМЯ –-ТОК –ВОДА ……ЖИВЕЕ ДЕН ЗА ДЕН ……….ДНЕСКА ИМА ЯДЕМЕ и ПИЕМ -УТРЕ НЯМА ДРЕМЕМ ….ВЗЕМАТ ПОМОЩИТЕ -И ДВА ДНИ ИХУ ИХА –-ОСТАНАЛИТЕ 28 ТИХО -ТИ НА ТОВА ЖИВОТ ЛИ ГО НАРИЧАШ –-99% СА НЕГРАМОТНИ В ТОЗИ 21 ВЕК –ВСЯКО СТАДО СИ ИМА МЪРША –ТЕЗИ ХОРА -ДЪРПАТ ЕТНОСА В БАТАКА –ТЕ ДОРИ НЯМАТ ЛИЧНИ КАРТИ –-ТОЗИ БЪЛГАРИН ПРАВИ ПИАР НА НЕГОВАТА ПАРТИЯ –БСП….БОЛИ ГО ОНАЯ РАБОТА ЗА ТЯХ -ТОЙ ЗНАЕ ,ЧЕ ТОВА НЯМА ДА БЪДЕ –ПРИЕТО В ПАРЛАМЕНТА -И ЗА ТОВА ГО ПРЕДЛАГА . ТВОЯТА ПАРТИЯ Е НЯМА ВЕЧЕ –БКП ……ОСЪЗНАЙТЕ СЕ –НИЕ СМЕ 850 000 –-900 000 ИЗБИРАТЕЛИ -АКО СЕ ОБЕДИНИМ В ЕДНА ПАРТИЯ –И ГЛАСУВАМЕ ЗА НАШИ РОМСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ЩЕ ВКАРАМЕ –80–87 ДЕПУТАТИ МЛАДИ ХОРА С ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ –И ТОГАВА НЯМА ДА ХВАЛИМ ТОЗИ ИЛИ ОНЗИ ,ЧЕ ПРЕДЛОЖЕЛ НЕЩО -КОЕТО НИКОЙ НЯМА ДА ОДОБРИЛ ..ЗАЩОТО И ТОЙ САМИЯ ЗНАЕ ЧЕ ТОВА ТАКА НЕ СТАВА И МОЖЕ . ….НЕКА ВСИЧКИ ЦИГАНИ СИ ПОМИСЛЯТ -КАКВО ИМ КАЗВАМ …23 Г –САМО НИ ИЗПОЛЗВАТ КАТО -МАШИНА ЗА ГЛАСОВЕ или ПРЕВЕДЕНО НА ЦИГАНСКИ –НИЕ БИЕМ ТЪПАНА –БЪЛГАРИТЕ ОБИРАТ ПАРСАТА . ОСТАВАМ НА ТЕБ И ВСИЧКИ КОЙТО МИСЛЯТ КАТО ТЕБ –ДА СИ ПО-МИСЛЯТ ДА ЛИ ТАКА -ТРЯБВА ДА МИСЛЯТ И РАЗСЪЖДАВАТ на ГЛАС ..АЧО ДЕВЛЕСА ПЕНЕ .

   Like

 3. Господине мисля ,че мозъкати не е в ред! Съжалявам,но явно твойте родители не са Ви казвали неща! През първата и втората Световна война ,на полето са се сражавали всички ! Нема цигани ,нема Българи и Турци. Много са били убити и са се жалвали,плакали , прегръщали оцелели войници без значение на етност. След втората Световна война когато Съветският съюз ни помогна да се спасим от войната специално са дали възможност на ромите да заемат свободни общински земи и са се заселвали! И така кой е имал възможността е правил хубави къщи ,другите по слабите слоеве от малцинствата така са се разбирали така са живяли в колибите! Но имайте напредвид ,че тези малцинства са правили тухлите и на Българите да строят хубавите къщи от където са се прехранвали! А сега вече живеем в новото време!
  Толкова свирепи хора, алчни за власт и богатство са съсипали България през тези 22 год. ДЕМОКРАЦИЯ! Не им стига това богатство ,но са се заели за ромските къщи!. Колко пари са се отпуснали за ромите отЕС за строеж на ромски къщи ? Къде са тези пари? Само в ромите гледат ! А невиждат къде отиват парите на данакоплатеца? В кой джобове? Не завиждайте на ромите! И теса част от България! И теса строили тези комплекси ,пътища които още са здрави! А сега се строй но след 1 год има поправки ! Лоши били жилищните блокове! А защо са взели тези тарикати от управляващите се през тези 22 год. по 5,6,10 апартамента и ги дават под наем! А ромите са си напуснали домовете и некой спят ,живеят под страх на поляните ,горите !
  Никой не си избира родителя ,националността и щастието когато се ражда! Но само там има правда ! Всички земята ще ни яде!

  Like

 4. Каквото и да се кометира против моето писане ,не ми пука! Сега живеем сред лоши хора и алчни! Те си личат! Ние ги познаваме! Но България ще доиде ден когато ще си върне всичко! Ще доиде ден когато тази мръсна плевел ще изчезне! Ще се родят мъдри хора и с добри сърца. Всички ще заживеем заедно ! Аз чоже да не съм жива но правнуците ни ще живеят!
  Доброто в човека не гние! Сега е хванало ръжда но тя ще се отмие !

  Like

 5. ILIYAN SLAVCHEV каза:

  MOZHE DA SME CIGANI,NO NIKOGA NE SA NARICHALI NAS ROMITE ,KAKTO DRUGI NACII ;;VARVARI;;ISTORIATA NE LAZHE GOSPODA;; VULGARI;;

  ,PONE TAKA ZNAEM ,CHE GARCITE SA GO PROIZNASIALI.

  Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s