Представителството на Декадата минава в Черна гора – международна конференция на Управителният съвет на Десетилетието на ромското включване


romaМежду 18-ти и 20-ти юни 2013 година, в Загреб, Хърватия се събраха представители на страните, в които се изпълняват политиките за интеграция на ромите – част от Десетилетието на ромското включване 2005 – 2015.

На 18-ти юни се проведе международна конференция за активното участие на ромската младеж в политиките на местно и национално ниво. Присъстващите бяха активисти от различни младежки организации, както и други организации, които също се занимават с младежки политики и интеграция на ромите. В рамките на деня бяха създадени три работни групи за местно, национално и международно ниво, които предложиха начини за активно включване на младежите от ромски произход  в структури от местно, национално и международно ниво, отговорни със създаването и изпълнението на политики за интеграция на малцинствата. Бяха преразгледани и слабите точки на програмите и стратегиите за ромското включване, в следствие на което се разработиха и предложенията, които бяха представени пред делегатите на 19-ти юни на Международната среща на Управителния комитет на Десетилетието на ромското включване.

Вечерта на 18-ти юни хърватското правителство, съвместно с Институт Отворено Общество, организираха изложба в Националната библиотека, със заглавие „Чачипе”, в превод от ромски което означава „истина”. На изложбата бяха представени фотографски творби, които изобразяват част от ежедневието на ромите. На изложбата присъстваха младежи и делегати от различни европейски страни. Изложбата бе открита с приветствена речта на президента на Република Хърватия Иво Йосипович и председателят на Институт Отворено Общество Джордж Сорос.

На 19-ти юни, в хотел „Интернационал”, се проведе Международна среща на Управителния комитет на Декадата, по случай краят на представителството на Република Хърватия на Декадата на ромското включване. Хърватия официално отстъпи представителството на Декадата на Черна гора. Освен това бяха представени и докладите на страните, в които се изпълняват политиките, заложени в стратегията по Декадата. На срещата присъства и Джордж Сорос.

На 20-ти юни бяха представени прогрес рипотите на страните, в които се изпълняват политиките за интегриране на ромите. Представители на България бяха Росица Иванова от Националният съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси и д-р Стефан Панайотов. Росица Иванова доклада на България за напредъка на планът за действие на стратегията за интеграция на ромите, в която са заложени четири приоритета, а д-р Стефан Панайотов представи гражданският доклад към изпълнението на стратегията за интеграция на ромите в България.

Асоциация Интегро

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s