ЕК призовава държавите членки да удвоят усилия за интегрирането на ромите


108714_1Държавите членки на Европейския съюз са създали механизми за по-добро координиране и за насърчаване на диалога с местните и регионалните органи по проблема с интеграцията на ромите, сочи доклад на Европейската комисия. България е посочена като успешен пример за мобилизирането на средствата от Евросъюза по тази стратегия. Все пак държавите членки трябва да удвоят усилията за борба с дискриминацията на това малцинство, препоръчва Комисията.

Българските роми са най-многобройната част като съотношение към останалата част от населението на държава от ЕС. Това се посочва в данни, разпространени от Европейската комисия по повод представения доклад за напредъка в приобщаването на това малцинство. Данните показват, че ромите в България съставляват 9.94 процента от населението в страната. 

Самоопределили се като роми при преброяването от 2011 г. са 325 343 души, а оценките са действителният им брой да е между 700 и 800 хиляди. Средно за ЕС количеството на ромите съставлява 1,18 на сто от общото население.

България е посочена в доклада на ЕК като пример за добра практика при мобилизирането на средствата от ЕС за интегрирането на ромите. Комисията препоръчва ускоряване на усвояването на европейските фондове, които да послужат за подобряване на живота на това малцинство.

Сред останалите препоръки са държавите членки да предоставят по-големи ресурси от националните си бюджети за изпълнението на интеграционните стратегии, повече усилия да бъдат положени и за борба с дискриминацията на ромите.

ЕК предлага въпросът за приобщаването на ромите да залегне в споразуменията с държавите от ЕС по приоритетите в разпределението на общностния бюджет до 2020 г. За да влязат в сила, предложенията на комисията се нуждаят от единодушна подкрепа в Съвета на ЕС.

tvevropa

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s