НЯМАЛИ ДА СИ ХОДЯТ…


ek-ni-gotvi-predsrochen-doklad-124287

„България е посочена в доклада на ЕК като пример за добра практика при мобилизирането на средствата от ЕС за интегрирането на ромите. Комисията препоръчва ускоряване на усвояването на европейските фондове, които да послужат за подобряване на живота на това малцинство.”

Доклад на Европейската комисия 2013

Нямам представа, кой определя добрите практики на България и усърдното мобилизиране в усвояване на средствата за интегриране на ромите? Сигурно е като бедствено положение това усвояване. Толкова е експресно, че не може от голямата скорост  да се видят тези мобилни усвоите ли. Как го правят този номер Нямат умора. Всеотдайни и напористи. Изглежда тази симбиоза между българските и европейските бюрократи е непоклатимо осребрена братска дружба. Вечна и нерушима. И понеже никъде няма информация за тези „добри” практики и за какво са усвоени тези средства, голяма част от ромите в България си служат с древната си професия ГАДАЕНЕТО. И чрез гадаенето вечер сънуват миражи. Гетата са се превърнали в жилищни квартали. Улиците им асфалтирани. С цветни плочки тротоарите и нощно време осветени като пред храм Александър Невски. Всяка сутрин добре облечени бързат за работа. И децата им щастливи отиват в образцовото квартално училище. Този мираж мъждука в главите на ромите до утрото. Излизат от илюзията и какво да видят. Мръсни гета, брадясали и гладни. Много от тях се препитават от боклукчийските кофи. И отвратителната им действителност, цинично и престъпно ги натиква в безизходицата.

И тези роми нямат никаква информация за тази дебелокожа симбиоза. Как европейските, българските бюрократи и ромските активист-илюзионисти, усвоите ли на фондовите продължават с прогнилите си практики да ни ги пробутват за добри? И това правителство определи репресивен министър да отговаря за интеграцията на ромите. А те отново ще се осланят на въображението си…

Например, секретарката на НССЕДВ към Министерския съвет фрау Росица Иванова, облечена като гаутлайтер с елегантна пръчица  в ръка ще им посочва цитата от Данте вия „АД”:  „НАДЕЖДА ВСЯКА, ТУКА ОСТАВЕТЕ”

Правителствата на ГЕРБ и сегашното по този огромен по-мащабите си проблем на държавата каква приемственост демонстрират. На тази напориста номенклатура на ГЕРБ Росица Иванова са и предоставили възможността да бъде  двигател на внушенията колко много се прави за интеграцията на ромите. Представлява България на длъж и на шир и майсторски внушава правителствените  намерения за изпълнени. Лъжата и цинизма за нищо ги няма.

И за това ходя на протестите, не против БСП и ДПС, а заради нахалството на системата, която двадесет и три години си служи с фалшиви внушения. Едни и същи стоят непоклатимо на входа и изхода при усвояване на тези огромни пари. Демагогията за социалната справедливост продължава. И не признават, че интеграцията на ромите изобщо не е тръгнала. Тази бюрокрация се занимава с намерения, наблюдения, мониторинговат и имитират чрез паразитните ромски организации.

И ако министър-председателя Орешарски не вземе необходимите мерки и не рестартира цялостната политика към българските граждани от ромски произход, не бива да се сърди на никой. Ако не разбере, че тази реакция е провокирана от огромната бедност и безизходица на голяма част и на ромите трябва да си ходи. Останалото е непотребна демагогия и популизъм.

Георги Парушев

Публикувано на Общество и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s