ROMA MATRIX – Общи действия, насочени към преодоляване на расизма, нетолерантността и ксенофобията


Valencia_1

През април 2013 г. Националната Мрежа на Здравните Медиатори стартира реализацията на проект ROMA MATRIX (Mutual Action Targeting Racism, Intolerance and Xenophobia). НМЗМ е част от партньорство между 19 организации от 10 европейски страни.  Целите на проекта ROMA MATRIX  са насочени към преодоляване и намаляване на проявите, свързани с  ксенофобия, дискриминация, расизъм и антиромски настроения, както и към създаване на условия за повишаване на толерантността и интеграцията.

Водещ партньор е Градския съвет на Лийдс, Йоркшир, Великобритания (Migration Yorkshire, Leeds City Council), където през април 2013 г. се състоя и първата среща на 19-те партньори, сред които са общини, областни организации, граждански организации, частни фирми и университета Салфорд, Великобритания. На срещата бяха дискутирани основно административни и финансови  въпроси, както и общи съвместни иницативи на всички партньори. Планира се създаването на интеренет сайт, в който редовно да се публикуват добри практики насочени към преодоляване на антиромските настроения, истории на успели роми от 10-те страни, които участват в проекта, казуси, свързани с дискриминация, достъп до здравни и образователни услуги и др. НМЗМ ще работи по следните дейности в рамките на проекта:

 • Център за равни възможности – ROMA MATRIX;
 • Създаване на мрежа от партньори, които да съдействат за преодоляване на дискриминацията;
 • Интеграция на ромски деца, младежи и родители;
 • Здравни проблеми на ромските жени;
 • Менторство за оптимизиране на работата с публичната власт;
 • Истории на позитивни и успели роми в медиите и обучение за работа с медиите;

valencia_2В началото на юни 2013 г. във Валенсия, Испания, се състоя първата тематична среща, посветена на дейности, свързани с документиране, събиране и оказване на подкрепа на роми, жертви на дискриминация и нетолерантност. Във Валенсия срещата беше открита от министъра на Социалните грижи на Испания – г-жа Асунсион Санчес Заплана.

В България, Чехия, Испания и Унгария през двугодишния период на изпълнение на проекта, ще функционират Центрове за докладване на случаи на дискриминация и оказване на помощ на жертви. В България, НМЗМ ще работи основно в София и Сливен, където ще функционират Центровете. Цвета Петкова – мениджър на проекта и Диляна Дилкова – координатор – представиха в детайли какво предстои да се случи в България по тази дейност:

Център за равни възможности – ROMA MATRIX  е място, в което се събират и документират случаи на дискриминация и се предоставят услуги за жертви на дискриминация. Целевите пилотни области, в които работим, са София и Сливен.

Чрез мрежата на здравните медиатори ще бъдат обхванати общини на териториите на двете области (София и Сливен), които ще разпространяват информация и ще събират казуси, свързани с дискриминация на етническа основа, както в системата на здравеопазването и достъпа да обществени услуги., така и в други сфери на обществения живот

Основни задачи на Центъра ROMA MATRIX:

 • Осъществяване на прием на граждани, пострадали от дискриминация и оценка на представените от тях случаи, даване на съвети и консултации на индивидуални клиенти  и предлагане на  подкрепа;
 • Разрешаване на индивидуални и/или групови казуси;
 • Работа с обществени институции и местната власт за превенция и намаляване на случаите на дискриминация;
 • Предоставяне на юридически услуги, включително правно представителство, в помощ на индивидуални клиенти;
 • Индивидуална подкрепа за жертви в Центъра – предлагане на психологически консултации;
 • Идентифициране на често срещани и масови случаи на неравно третиране, жертви на които са групи хора;
 • Иницииране на правни действия (дела) пред съдебните институции и Комисията за защита от дискриминация от името на Националната Мрежа на Здпавните Медиатори (НМЗМ), като юридическо лице с нестопанска цел, регистрирано в обществена полза, в случаи, в които се идентифицират нарушения на правата на множество граждани (class action) – на основание чл. 71, ал. 3 от Закона за защита от дискриминация и чл. 50, т. 3 от Закона за защита от дискриминация.
 • Разрешаване на казуси чрез работа (медиация и преговори) с държавни организации и инситуции чрез юридически действия, преговори и др.
 • Индивидуална подкрепа за жертви на дискриминация и преки консултации на жертви на дискриминация в центъра – юридически консултации;
 • Изготвяне на всички необходими документи за придвижване на дадени казуси до Комисията за защита от дискриминация и др. институции (напр. до съда), пряко свързани с разрешаването или придвижването на даден казус;

В Центровете ROMA MATRIX  работят координатори, юристи и психолози. В зависимост от типовете случаи, които бъдат докладвани в центъра, може да бъде организирана и групова работа с роми – жертви на дискриминация.

Тук можете да свалите бланката за събиране на казуси, свързани с дискриминация и ако имате случай за докладване, можете да ни я изпратите или да се свържете с нас.

Предстоят партньорски срещи и по другите дейности, за които ще ви информиране редовно.

В раздел Проекти, можете да намерите допълнителна подробна информация за Проекта и дейностите по него, а скоро ще бъде създадена и специална страница на ROMA MATRIX.

За контакти:

Цвета Петкова – мениджър проект ROMA MATRIX

мобилен телефон: 0899 844 312; еmail: cpetkova@gmail.com

Диляна Дилкова – координатор на проект ROMA MATRIX

Мобилен телефон: 0895 585 556; еmail:  d.dilkova@gmail.com

 

Огнян Каменов координатор Център за равни възможност – ROMA MATRIX, София

Мобилен телефон: 0899 844 314; email: okamenov@emhpf.org

Красимир Кирилов – координатор Център за равни възможност – ROMA MATRIX, Сливен

Мобилен телефон: 0895 446 808; email: kirilovkrasi@gmail.com

ZdravenMediator.net – Цвета Петкова

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s