Безработните в България са почти половин милион


Image_2114332_126Безработните през първото тримесечие на годината са 456,4 хил., а коефициентът на безработица – 13,8 на сто. Това сочат данните на Националния статистически институт от проучването „Ключови показатели за България“ към юли.

Сравнено с същия период на миналата година броят на безработните се увеличава с 8,3 на сто, а коефициентът на безработица нараства с 0,9 процентни пункта. Според проведените от института бизнес анкетите през юни 7,5 на сто от промишлените предприятия посочват недостига на работна сила като фактор, който затруднява дейността им.

Според предварителни данни през март 2013 г. средната заплата е 796 лв., което е с 3,9 на сто повече в сравнение с предходния месец. Спрямо март 2012 г. ръстът е 3,6 на сто.

През първото тримесечие на 2013 г. общият брой на заетите (на възраст 15 и повече навършени години) е 2,86 млн., а относителният им дял от населението на същата възраст – 45,6 на сто. В сравнение със същото тримесечие на 2012 г. относителният дял на заетите лица е с 0,5 пункта по-висок.

Цялото изследване на НСИ виж ТУК!

Източник: 24 часа

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s