Проведе се международен доброволчески лагер по Проект „ Младежта е толерантност“


В продължение на пет дни  в близост до  Велико Търново се проведе международен доброволчески лагер по проекта „ Младежта е толерантност“, където бяха събрани доброволци от областните градовете, в които ще се прилага проекта. Доброволците бяха на възраст от 14 до 25 години. Във всеки един областен град има по двама областни координатори. В България проекта ще бъде приложен в областите Велико Търново, Шумен, Бургас, Пловдив, Враца и Благоевград.  Партньори по проекта са: Център „Амалипе“ – България, „Антигона“– Гърция, „Дартке“ –Унгария и „Романи Крисс“ – Румъния. 

Цел на проекта е борбата с расизма, ксенофобията и анти-ромските настроения, основани на традиционни и нови стереотипи сред младите хора. Проектът има за цел  насърчаване на взаимното разбирателство и толерантност.

По време на лагера доброволците бяха обучавани и запознати с културата, традициите, проблемите в ромска общност. Представени им бяха резултатите от проучването за нагласите сред младите хора в България, също така бяха запознати с това, как да организират кампании, обучения, да решават казуси, как да работят с други доброволци „връстници” и да успяват да разрешават конфликти.

Новото и иновативното в проекта е това ,че се базира на метода „връстници обучават връстници“, като обучителите на доброволческите групи ще се избират според това дали младежите са участвали в други програми, като доброволци, да бъдат активни, комуникативни, с желание за работа, независимо от етноса си.Групата доброволци се сформира от младежи от български и не български етнос.

Основните дейности по проекта включват създаването на Младежки групи за въздействие за борба с расизма и ксенофобията сред младите хора, които да реагират при конкретни случаи на расизъм в своята общност или училище. Те ще представляват доброволчески клубове, подкрепяни от институциите и съответните малцинствени общности, които съществуват в населеното място и регион. Активистите на Младежките групи за въздействие ще мобилизират ресурсите на активните млади хора за формиране на толерантност чрез провеждане на партньорски обучения в техните региони, решаване на конкретни случаи на дискриминация и организиране на публични кампании за повишаване на осведомеността. Ще бъдат организирани обмени на опит сред младежките групи за въздействие от България, Румъния, Унгария и Гърция. В допълнение, ще бъдат организирани дейности по застъпничество за разширяване и осигуряване на устойчивост на модела, създаден след приключването на проекта.

Всички доброволци бяха много активни с желание за работа, показаха хъс и интерес към начинанието за доброволческата работа. Въпреки топлото време и умората, която беше видима сред участниците в лагера, те не спираха работа и бяха активни до края. Всички участници останаха доволни от това което научиха от новите си запознанства, успяха да се сприятелят и да съвместят работата с добро настроение и забавление.

За повече информация:

Момчил Баев- национален координатор проект „Младежта е толерантност”

Тел: 0884912508

 https://i1.wp.com/amalipe.com/files/image/News/youth_tolerance_logo.png

Източник: Център АМАЛИПЕ

Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s