НЕ СМЕ БЕЗЛИЧНИ, НИТО БЕЗРАЗЛИЧНИ Конференция на студенти по медицина от ромски произход 2 август 2013, В. Търново, Областна управа, Гербова зала


Конференцията е част от обучението по застъпничество – един от модулите на Стипендиантската програма за студенти по медицина и лекари специализанти от ромски произход. Тя ще се проведе с участието на студенти от втората и третата година на програмата. По време на едноседмичното обучение, в което студентите участват, те имат поставени различни задачи. Една от тях е теренна работа в различни населени места от област Велико Търново, включително – участие в провеждането на общностен мониторинг на здравните услуги. Така те имат възможност да видят от първо лице какви са проблемите на различните ромски групи и живеещите в селси райони, най-вече в сферата на здравеопазването, ще видят на практика какво означава да работиш в ромска общност, ще се сблъскат в проблемите, които среща теренния сътрудник по програмите за превенция на туберкулоза и др. По време на теренната работа те имат за задача да наблюдават, да анализират и на базата на знанията и практическите сесии по време на цялото обучение, да предложат своите идеи за подобряване на здравния статус на ромската общност, както и да дадат предложения за подобряване на условията на живот в съответните посетени села – социална и техническа инфраструктура, образование, заетост, общинско здравеопазване и т.н..

Междувременно по време на обучението, студентите имат и специални сесии за развитие на умения за работа с медиите и медийно представяне. Те ще имат възможност да приложат на практика придобитите умения по време на специална пресконфернция, организирана след конференцията. В нея ще участват самите студентите, както и представители на институциите при желание от тяхна страна.

 

Основна цел на конференцията:

Целта на практическата работа и конференцията след това е да стимулира младите хора да заемат активна мислеща позиция за подобряване на здравния статус на ромската общност, както и за подобряване на условията за живот в малките населени места и ромските квартали (инфраструктура, образование, заетост). Цел на конференцията е също така да покаже, че младите ромски медици са не само медиатори между общността и здравната система, а и потенциал, които да подсили капацитета в здравната система.

 

Участници:

Студенти – участници във втората и третата година на Стипендиантската програма за студенти по медицина и лекари специализанти от ромски произход.

Д-р Ангел Кунчев, Главен държавен здравен инспектор, Министерство на здравеопазването.

Д-р Албена Ламбева, Директор на РЗИ – В. Търново

Д-р Галина Василева – Директор на РЗОК – Велико Търново

Д-р Марияна Кирилова – Председател на Районна лекарска колегия – В. Търново

Росица Димитрова – Директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване” – Община В. Търново.

Д-р Неделчо Тотев – Председател на сдружението на общинските болници в България.

Представители на областна администрация

Представители на общините от Великотърновска област

Деян Попов – Зам.-председател на Асоциация за развитие на медицинската общност в България.

Представители на Асоциация на студентите по медицина в България от Медицинските университети в София, Варна, Пловдив, Плевен.

 

Предварителен дневен ред на срещата

14,00 – 15.00 – Откриване на срещата. Представяне на програмата. Представяне на работата на студентите и наблюденията им от теренната работа: профили на посетените ромски общности, здравни проблеми, проблеми с условията за живот и достъпа до здравеопазване в съответните населени места

15,15  – 16,15 – Дискусия „Студентите предлагат и питат”: предложения от студентите за промени в сферата на здравеопазваюне по отношение на достъпа до услуги, профилактика, здравно осигуряване; подобряване на здравния статус на ромската общност и условията на живот в малките населени места и ромските квартали. Отговори от д-р Кунчев, д-р Ламбева и други участници.

 

За контакти и повече информация:

Момчил Баев

Координатор Програма „Здравеопазване”,

Център Амалипе

0884 91 25 08;

Amalipe_health@yahoo.com

 

Center Amalipe

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s