ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА В ИНТЕГРАЦИЯТА НА РОМСКИТЕ ДЕЦА В УЧИЛИЩЕ СА ПРЕОДОЛИМИ


Комплексен и включващ подход към ученици и родители постига добри резултати

 12-12-07-47236_1

На 31 юли, сряда, в гр. София се състоя кръгла маса на тема  „Интеграция на ромските деца в училище – предизвикателства и подходи за преодоляването им”. Събитието беше организирано от сдружение «Разнообразни и равни» и е заключително за проект «Заедно в учене и игра», финансиран от Ромски Образователен Фонд и реализиран в партньорство с две столични училища, 117 СОУ и 162 ОУ през изминалата учебна година.

Пред представители на СО Район «Кремиковци», РИО-София град и неправителствени организации екипът на сдружението представи постигнатите резултати през изминалата учебна година в трите основни насоки на работа – организацията на на допълнителните учебни часове в училищата-партньори, социалното включване като игра и себеопознаване и комуникационният подход към родителите.

В рамките на проекта са подпомогнати 40 семейства от ромски етнически произход, живеещи в кв. Ботунец, София при включване на децата им в предучилищните групи към 162 ОУ. Създадени са 2 Центъра за физическо, естетическо и интелектуално развитие и социализация на деца на възраст 5-6 години, в които педагозите подготвиха през изминалата учебната година 40-те деца за успешното им преминаване в първи клас.

Други 257 ученици от двете училища-партньори, от 5-ти до 8-ми клас, са получили допълнителна педагогическа помощ по двата основни предмета – БЕЛ и Математика и по предметите «История и цивилизация» и «Обмен на култури». От 159 деца, включени в допълнителни групи по Математика, при сравнение на оценката от входящо ниво с крайната годишна оценка за тази учебна година по съответния предмет, 31 запазват нивото на знания, 80 бележат ръст с 1 единица, 38 деца – с 2 единици, 10 от децата – с 3 единици. Съответно по БЕЛ, от 163 ученици, включени в проекта 23 запазват резултатите от началото на учебната година, 91 имат прогрес от 1 единица, 37 – с 2 единици, 12 ученици – с 3 единици.

Като най-полезен и най-интересен предмет децата посочват на първо място БЕЛ, на второ Математика и на трето – часовете по социално включване, организирани в рамките на проекта.

«Най-голямото предизвикателство беше включването на родителите на тези деца в училищния живот – сподели Радостин Манов, ръководител на проекта и Председател на сдружение «Разнообразни и равни» – Образованието на децата е обща отговорност, но без осъзнаване и подкрепа от страна на родителите, работа ни щеше да е неуспешна».

«Учителите и директорите от нашия район, които работят в мултикултурна среда, имат сърце. Педагозите ни имат опит в работата по проекти, но за първи път съм свидетел на проект, в който учителите с големи сърца попаднаха на партньори с широки сърца в лицето на сдружение «Разнообразни и равни»; може би това е допринесло за високите резултати. Пожелавам ви да продължите» – с тези думи  г-жа Иветка Петрова, Зам. Кмет по образование и култура в Район Кремиковци закри събитието.

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА В ИНТЕГРАЦИЯТА НА РОМСКИТЕ ДЕЦА В УЧИЛИЩЕ СА ПРЕОДОЛИМИ

 1. Светла Димитрова каза:

  Толкова искам ромските деца да не се чувстват като аутсайдери в българските училища.Да отиват с радост на учебните занятия и да се чувстват равноправни с българските деца.Да влагат всичко от себе си в усвояването на учебния материал и да покажат,че не са“ лош материал“ ,а са бъдещи лекари,учители,счетоводители,юристи и т.н.Искам нашите деца да повярват,че не цвета на лицето е определящ,а това,което има човек в главата и сърцето си.

  Like

  • Мария Атанасова каза:

   Ромчетата да бъдат интегрирани и разпределени във всички детски градини, начални и основни училища, а не само във някои. Например във Варна в едно училище приеха масово ромчета и другите родителите на другата година преместиха децата си в други училища, защото ромчетата бяха много на брой.

   Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s