МЛАДИ РОМИ – СТУДЕНТИ ПО МЕДИЦИНА ПРОВЕДОХА СТАЖАНТСКА АКЦИЯ В КОТЕЛ


DSC06969

40 младежи от ромски произход – студенти по специалностите медицина, акушерство и здравни грижи, днес посетиха град Котел в рамките на обучение по застъпничество в сферата на ромското здравеопазване на Център „Амалипе“ – Велико Търново.

Обучението бе финансирано от Стипендиантската програма за студенти от ромски произход в медицинските колежи и университети на Европейския център за правата на ромите в Будапеща.

Студентската акцията се проведе в партньорство с Община Котел, Областен ромски съюз – Бургас, сливенската фондация „Здравето на ромите“ и здравните медиатори от Сливен и Котел.

Но основните действащи лица в нея, разбира се, бяха студентите от ромски произход, които се обучават в медицински университети и колежи у нас.

Впечатляващо бе да се наблюдава как топлите взаимоотношения и жизнерадост на бъдещите медици, преминали двудневна теоретична подготовка по засъпничество във Велико Търново, се предават и в отношението им към техните пациенти в гард Котел – роми на различна възраст (от деца до старци), в голямата си част здравно неосигурени. И как уверено, професионално и отговорно бъдещите лекари, акушерки и медицински сестри, които след година-две ще работят в общността, подхождат към своята професия. Насърчавани и рамо до рамо с опитните си колеги от Сливен д-р Панайотов и д-р Манолов, д-р Данчева и д-р Ранчев. Одухотворените млади лица издаваха мотивация и готовност да бъдат опора на хората, за които ще полагат грижи по време на избрания професионален път.

И надежда за бъдещето на ромската интелигенция. А също – пример за това как с упорство и стабилна образованост всеки може да изгради свой независим път и план за собствения си живот.

Младежите раздаваха презервативи и здравно-образователни материали, мотивираха други млади хора да се изследват безплатно за ХИВ и други сексуално предавани инфекции, преглеждаха и беседваха с хората от общността.

Здравната кампания включваше също безплатни прегледи и консултации от семейните лекари д-р Манолов и д-р Панайотов и от началника на Центъра за кожни и венерически заболявания в Сливен д-р Данчева, кръвни изследвания за ХИВ и хепатит В и С, реализирани в Туристическия информационен център на град Котел, безплатни прегледи от акушер-гинеколога д-р Ранчев в мобилния АГ кабинет на Областния ромски съюз – Бургас, пристигнал специално за целта, както и консултации по безопасни сексуални практики, раздаване на здравно-образователни материали и презервативи на терен по улиците и в ромската махала на град Котел.

Гостуването на младите медици в региона завърши с посещение на село Градец.

Целта на здравната акция бе студентите – бъдещи кадри на родното здравеопазване, да не загубват връзката си с хората, които са техни бъдещи пациенти, да придобиват опит в общуването с тях и да не забравят, че им предстои в професионалния си път да спазват Хипократовата клетвата, която скоро ще положат.

Агенция Сливен

Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s