Социално слабите ще чакат до октомври за безплатни храни


храни

Първото раздаване на храни за 331 500 хора с ниски доходи тази година ще започне едва от 1 октомври, научи „Сега“. То се осъществява по програма „Благотворителност“, която Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) изпълнява за шеста поредна година с бюджет 36.5 млн. лв. Първият транш ще продължи до 30 октомври, а вторият ще започне на 1 декември и трябва да приключи до Нова година.

По план продуктите трябваше да се раздават от лятото, обясниха пред „Сега“ от Българския червен кръст (БЧК). Заради забавянето хората няма да получат основните хранителни продукти навреме и ще чакат дори повече, отколкото миналата година. Тогава раздаването започна през септември.

През 2013 г. сроковете за търговете бяха скъсени, за да няма забавяне като миналата година. Офертите се подаваха до 25 март. Освен това беше обявена само една обществена поръчка. Въпреки това досега са сключени договори само с 8 от доставчиците, а с останалите трима – за боб, брашно и спагети, все още се бавят. Причина отново е обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд.

И тази година хората, които получават помощи, пак ще се чудят как да ги пренесат до домовете си. Раздаването се планираше да стане на три пъти, за да е по-удобно на хората, казаха от БЧК. Заради забавянето обаче храните пак ще се доставят на два пъти. През м. г. при втория транш бедните получиха по над 50 кг.

След скандалите около скъпите продукти миналата година сега цените на храните по програмата са под борсовите. В пакета вече няма кафе „Инка“, за което миналата година „Фантастика 95 – Георги Цанков“ поиска близо 20 лв. на килограм. Картофеното пюре ще бъде доставено срещу 4.69 лв. за килограм. През 2012 г. „ЧЕХ – Йосиф Новосад“ спечели търга за пюрето с оферта от 6.88 лв. Това обаче стана след схема, в която фирмата победител – „Фантастика 95“, се отказва и договорът бе сключен с втория в класирането.

ДОСТАВЧИЦИТЕ

30 кандидати проявиха желание да доставят продуктите през 2013 г. Фонд „Земеделие“ избра 10 фирми, които ще доставят 11 продукта. Тази година не спечели пловдивската фирма ЕТ „Фантастика 95 – Георги Цанков“, която в предните години доставяше поне няколко продукта, а през 2012 г. беше глобена за боб с гъгрици. Дружеството, класирано с най-добра оферта за доставка на олио, е „ЧЕХ – Йосиф Новосад“. Миналата година то удостовери „първо качество“ на боба с гъгрици, доставен от „Фантастика 95“.

Източник: СЕГА

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s