Във Велико Търново учат младежи как да осъществяват мечтите си


9380_bigКак да успеят да осъществят дори най-смелите си мечти ще се обучават до края на седмицата във Велико Търново младежи от цялата страна. В Лабораторията за мечти участват 16 ученици и студенти, които са избрани сред 60 свои връстници в специална селекция. С помощта на опитни обучители ентусиастите развиват своите личностни и професионални качества, както и способностите си за активно участие в гражданските и социалните процеси на национално и европейско ниво.
Семинарът в старата столица е част от дейностите по проекта “Лаборатория за мечти”, който се изпълнява от представители на международна мрежа за обучители на връстници, която работи в 52 страни по света и 18 града в България. Сред експертите, които работят с младите хора, е и търновката Марияна Георгиева. Финансирането по проекта е подсигурено по програма “Младежта в действие” на Европейската комисия.
Първата инициатива по проекта е конкурсът за слоган, който търси отговор на въпроса “Каква е Европа в твоите мечти?”. Свои предложения за надпреварата са изпратили 49 младежи от цялата страна. След онлайн гласуване, в което са се включили над 2500 души, са били избрани трима победители.
Участниците в обучението пък са поканени според социалната и гражданската ангажираност на мечтите им, като сред тях има и петима търновци. Един от тях Георги Бабачев, има смели идеи за подпомагане на младите предприемачи. Мартин Грънчаров пък е разработил мащабен проект, насочен към мотивиране на младите хора да бъдат по-отговорни към бъдещето си. Йоана Петрова иска да помага на децата в неравностойно социално положение в домовете и тяхната социализация в обществото.
“Благодарение на нашата програма участниците ще научат повече за себе си, за човешките права в Европейския съюз, управлението и разработката на проекти, представянето на идеи и личности пред публика и насочените към младежи програми на национално, европейско и световно ниво.
Специално внимание е отделено на нужните знания и умения за успешна реализация на пазара на труда. Всеки участник има собствена мечта, която през цялото обучение ще бъде подкрепяна и разработвана. Мечтите-проекти ще бъдат обобщени в портфолио, което ще бъде изпратено на подходящи партньори от държавния, бизнес и неправителствен сектор, заедно с покана за участие в младежки форум. Той ще се проведе през февруари 2014”, обясниха Петър Младенов и Стефан Богданов, които са координатори по проекта. Петър е новоизбраният български младежки делегат в ООН. През октомври той ще представя страната ни на генералната асамблея на световната организация в Ню Йорк.

ЯнтраДНЕС

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s