Министър Хасан Адемов: Правителството има политическа воля за периодично увеличаване на минималната работна заплата


showimage (1)

Увеличението на минималната работна заплата (МРЗ) трябва да бъде съобразено с икономическите реалности в страната, заяви днес в предаването „Здравей България” на Нова ТВ министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. Той подчерта, че правителството има политическа воля за периодично увеличение на МРЗ, за да се достигне в края на мандата заложената в програмата за управление сума от 450 лв.

„Преди да се вземе решение за увеличение на МРЗ трябва да се чуят аргументите на социалните партньори в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество”, подчерта министър Адемов. Той допълни, че до края на месеца ще има яснота относно размера на МРЗ.

Министър Адемов съобщи, че решението за коледни добавки на пенсионерите ще бъде взето след приключване на анализа по изпълнението на бюджета за 9-месечието. „Очевидна е волята на правителството да осигури коледни добавки, но предвид икономическата ситуация полагаме усилия да подкрепим пенсионерите с най-ниски доходи”, уточни министърът.

На въпрос за предстоящо увеличение на пенсиите министър Адемов подчерта, че подкрепата към пенсионерите не се заключва само до повишаване на доходите, а важна роля имат и социалните услуги, насочени към тази група от хора. Той припомни, че правителството вече разшири кръга от хора, които имат право на целеви помощи за отопление – мярка, с която ще бъдат подпомогнати и пенсионерите.

„Обсъжда се и възможността от догодина да се върне швейцарското правило за увеличение на пенсиите”, съобщи министър Адемов. Той отбеляза, че правителството има волята да увеличи доходите на пенсионерите, които са замразени през последните 4 г.

„Обикаляме цялата страна и знаем усещанията на хората”, увери министър Адемов. Той подчерта, че най-големият проблем е ниският ръст икономиката. „В такива условия не може да се очакват чудеса в социалната политика. Целта на МТСП е колкото се може повече хора да обвържат доходите си с получаване на трудово възнаграждение, за да има достатъчно средства за подпомагане на най-уязвимите групи”, уточни министърът.

МТСП

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s