ВСЕКИ КРАЙ Е НОВО НАЧАЛО – Мястото на общностните центрове за социалното включване на младежите от селските райони ще обсъждат десетки представители на ЕК, Правителството, европейски партньори от неправителствения сектор


На 18 Септември, 2013г. в гр.София ЦМЕДТ „Амалипе“ организира заключителна конференция по проект „Насърчаване на социалното включване на младите хора в уязвимите селски общности“. Събитието ще стартира от 10:00 часа в зала „Рубин“ на хотел „Дедеман Принцес“ гр. София. В срещата ще вземат участие представители на Европейската комисия, Зам. Министрите на труда и социалната политика и на образованието, както и зам.-министъра на труда и социалната политика на Република Македония, редица посланици, партньорски организации от ЕС и Република Македония, експерти и доброволци.

Проектът се осъществява от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”  – България (водеща организация), LigaproEuropa – Румънияи Национален ромски център – Македония (партньори). Той има за цел разработване, тестване и оценка на социално-иновативен подход за борба срещу социалната изолация на младите хора от селските общности в България, Румъния и Македония със специфичен фокус върху младите хора от маргинализираните ромски общности. В рамките на проекта са създадени и методически подкрепени шест Центъра за развитие на общността: четири в България – на територията на общини Долна баня, Кнежа, Раднево и Лясковец/Стражица, един в Румъния и един в Македония.  Тяхната ефективност бе измерена и  ще бъде оценена на настоящия форум. Опитът, натрупан в следствие на реализирането на проекта и приложените практики, ще бъдат обобщени и предложени за прилагане в по-широк мащаб на местно, национално и международно равнище. В рамките на проекта над 2500 семейства са заявили своето предпочитание за трудова реализация съответстваща на образователното им равнище. 2/3 от тях изразяват готовност да преминат квалификационни курсове или да продължат своето образование. В резултат на обективния анализ в попълнените анкети с помощтта на модераторите от центровете бе осигурена заетост на над 100 човека, а над 200 се включиха в образователни и преквалификационни курсове. Това значително подобрява шансовете за трудова реализация и не на последно място за самонаемане и стартиране на собствен бизнес. Над 20 представители на ромската общност след редица обучения , индивидуални консултации и практическа помощ започнаха и разшириха макар и малки собствени производства и бизнес инициативи. Създадените контакти с над 50 средни и едри представители на местния бизнес са добра основа за бъдещо сътрудничество и стимулиране на наемането на младежи от ромски произход. Най-значимото постижение на проекта обаче, което е основна цел и на Програма Прогрес на Европейската комисия, е, че той създаде модел за стимулиране на заетост, повишаване на мотивацията и използване на ресурсите на самата местна ромска общност, за повишаване на заетостта.

Общностния подход и широкосекторната ангажираност гарантират устойчивост и перспектива, както на населението така и на бизнеса – това е добро „начало“!

Цел на конференцията е не само обсъждане на създадения модел, но и дискутиране как неговата устойчивост може да бъде постигната с ангажирането на националните и европейски институции и използването на ресурсите на Европейския социален фонд.

Амалипе

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s