Доброволци от Германия и България раздават храни на нуждаещи се


Приключи мащабната кампания на сдруженията „Верният настойник“ и „Повече бъдеще“ Германия 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Приключи превърналата се в традиция съвместна кампания на сдружение „Повече бъдеще“ Германия и представителите им за България СНЦ „Верният настойник“. В кампанията участваха 10 доброволеца от България и 8 представителя на немското сдружение.

Първият ден премина в по-голямата си част организационно. Сутринта бяха транспортирани доброволците от Камено и Бургас до село Рудник където са складирани всички помощи и храни. Там бяха подготвени хранителните пакети които ще се раздават.

Вторият ден сутринта посетихме детската градина в село Дебелт. Това беше първо посещение в нея от нашите германски партньори. На децата бяха раздадени пакети с дрехи, обувки и играчки, предварително приготвени за тях в Германия, а на детската градина бяха дарени много играчки и игри за групово занимание на деца. Радостта у възпитателите и децата беше наистина голяма.

На обяд групата посети офиса на сдружението в Средец. Там се проведе дискусия на тема „Здравето на ромите“ с здравният работник от Средец Зюмбюлка Маринова и лекар от немската група. Обсъдени бяха множество идеи за партньорство на здравна тематика като работа със здравно неосигурени лица, привенция от нежелана бременност при ромите, възможност за популяризиране на предпазните средства сред жените и др. Бяха споделени добри практики от немската здравна система.

След обяд беше предвидено посещение на крайно бедни роми живеещи в една от махалите на град Средец. Посещението беше от къща на къща, като бяха раздадени над 70 хранителни пакета.

През третият ден на кампанията бяха посетени детските градини на селата Ново паничарево и Ясна поляна. И на двете места германската група идва за първи път. На децата бяха раздадени специално приготвените за тях торбички с дрехи, обувки и играчки, а на детските градини бяха подарени много игри за групови занимания. Групата се срещна и с кметицата на село Ново паничарево.

След обяд беше посетена махала с крайно бедни роми от село Ново панчарево. Хората в тази махала живеят в бунгала и фургони, като в някой случай две семейства си делят една стая. На семействата в махалата бяха раздадени хранителни пакети.

Четвъртият ден от кампанията беше с тема „Да почистим Вресово за един ден“. Тъй като в предишното си посещение преди една година, немската група забеляза, че по улиците на ромската махала има много боклуци, решиха да дадат добър пример на живеещите там. Нашата група се състоеше от около 15 души като всеки един от нас отговаряше за други двама местни жители на махалата. Така се сформираха около 15 малки групи. На всеки един от доброволците бяха раздадени ръкавици, тениска, шапка и чували. Почистването започна. Бяха обходени всички улици на махалата и бяха обрани боклуците изхвърлени по тях. Общата група се състоеше от около 50 човека, и почистването отне само няколко часа. Боклуците бяха събрани на точно определено място, от което общинската фирма за чистота ще ги извози до общинското сметище.

И така, махалата беше изчистена, а жителите обещаха да се грижат повече за чистотата и. И това беше само началото – следваща стъпка е всеки един да изчисти сам своя двор и своят дом.

И както „всеки работник заслужава своята заплата“, така и нашите „работници“ получиха отплата не толкова за големият труд който положиха, но по скоро за да бъдат насърчени и мотивирани да довършат започнатото. На всеки един от тях беше даден хранителен пакет с храни от първа необходимост също и хавлии и спално бельо.

През петият ден на кампанията по традиция посетихме детските градини от Община Камено: тази в село Свобода, село Кръсрина и село Винарско. Децата бяха зарадвани с специални детски пакети приготвени и съобразени с възрастта им, а за детската градина бяха дарени множество играчки. Родителите и персонала на детските градини също бяха зарадвани с хранителни пакети.

През втората част на деня групата посети ромската махала на град Айтос. Това беше първото посещение за германците в този град. Теренът беше изключително труден, поради липсата на нормални улици. Предвижвахме се по „кози пътеки“, и носихме чувалите на ръце. Бяха раздадени от детските пакети на над 200 деца живеещи в мизерни условия в махалата.

През шестият ден бе посетена детската градина на село Трояново. За децата и родителите посещението ни бе превърнато в истински празник. За родителите имаше хранителни пакети. Децата поздравиха гостите с нови песнички които са научили през лятната ваканция, а гостите от своя страна им подариха детски пакети с играчки и близалки. След това групата посети децата от град Камено, които участват в проект „Стани настойник“. Този проект е спонсориран именно от немската група, която помага на децата да ходят на детска градина и училище. Беше посетен и новооткритият офис на сдружението в гр. Камено След обяд беше посетена ромската махала в село Русокастро. За най-бедните имаше хранителни пакети, а за всички деца – играчки и близалки. Част от групата отпътува за втора среща на тема „Здравето на ромите“ в офиса на сдружението в гр. Средец.

През последният седми ден на кампанията, групата посети отново гр. Стралджа. При първото посещение там, беше забелязана една къща която не беше готова да посрещне дъждовният сезон, тъй като покрива и беше развален. Екипа от сдружението заедно с местни хора от махалата поправиха покрива. На човека който беше претърпял операция по ампутиране на крака, финансирана от германците, беше подарена нова инвалидна количка тъй като старата му беше толкова амортизирана, че не беше годна за употреба. След това групата пое към селата Чубра и Славянци където бяха посетени деца от проект „Стани настойник“. За всяко семейство имаше от специалните хранители пакети.

От година на година кампанията става все по-мащабна, достигат се все повече хора, и се организират нови мероприятия. В последният ден председателят на сдружение „Верният настойник“ Жельо Желев изрази радостта си за задълбочаването на партньорството между двете организации, и специалните си благодарности на доброволците към сдружението от българска страна, които за една седмица оставиха семействата си и дадоха всичко от себе си за да бъде осъществена тази кампания.

Източник: Флагман

Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s