Възстановена е Междуведомствената работна група за ресурсно подпомагане интеграцията на ромите със средства от фондовете на Европейския съюз


Едно от важните достижения на  ромските организации през последните години, свързано с реалното планиране на европейски фондове за ромска интеграция ще бъде запазено и при това правителство. Със заповед № Р-207 на министър-председателя Пламен Орешарски от 14 октомври 2013 г. са определени съставът и задачите на междуведомствена работна група за ресурсно подпомагане интеграцията на ромите със средства от фондовете на Европейския съюз. Първото заседание на групата е насрочено за 22 октомври.

Задачите и функциите на групата остават такива, каквито бяха определени при нейното създаване през 2011 – 2012 г. Работната група ще планира ресурсно обезпечени и интегрирани интервенции за изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020), на база цели и приоритети на ниво основни политики, здравеопазване, образование, социална политика и жилищна политика; ще подпомага процеса на координация на интегрираните интервенции, които засягат две или повече програми/инструменти. Междуведомствената работна група ще изпълнява функциите на координационна група по тематичен фонд „Фонд за реформи, свързани с включването на ромите и другите уязвими групи“ по Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Съставът на групата също запазва политичeския си характер: ресорните заместник-министри, ръководещи съответните Оперативни програми / Програмата за развитие на селските райони и представители на НПО (избрани след специална процедура през 2012 г.). Важно отстъпление от политическия характер на групата е определянето на административно (не политическо) лице за председател: на мястото на предишния председател (министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев) е определен не вицепремиера и министър по управление на средствата от ЕС З. Златанова, а секретаря на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси Росица Иванова.

Междуведомствена работна група за ресурсно подпомагане на интеграцията на ромите със средства от фондовете на Европейския съюз бе създадена по инициатива на министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев след предложение на ромски НПО в края на 2011 г. По същество групата има функциите на политически съвет (Task Force) за планиране на ресурсното обезпечаване на изпълнението на Националната стратегия за интеграция на ромите. През 2012 – началото на 2013 г. Групата изработи и одобри концепция за стандартизирани Интеграционни интервенции, първите две Интеграционни интервенции (Общностен център и Намаляване на отпадането от училище), както и План „Програми за изпълнението на НСРБИР“, определящ конкретни програми, които ще бъдат обявени до 2020 г.

 

Съставът и функциите на Работната група можете да видите тук

Източник: Център „Амалипе“

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s