Младежи от 8 европейски страни на едноседмично обучение в Банско


main_b

Младежи от  ternYpe – международна ромска мрежа, се срещнаха с представители на сдружение „Разум“ в Разлог на 19 октомври. Поводът бе обмяна на опит и представяне както на дейностите на „Разум“, така и на представителите от международната мрежа. Инициатор на срещата бе сдружение „Младежка мрежа за развитие“ – Симитли, което е домакин на обучението на младежи от ромски и неромски произход.

Едноседмичното обучение се провежда в град Банско от 15 до 22 октомври. В него участват млади активисти роми и нероми от 8 европейски държави. Сред тях са Италия, Испания, Чехия, Словакия, Германия и Румъния.

Международната инициатива е финансирана по програма „Младежта в действие“, като заложените обучителни панели са насочени към споделяне на добри практики и опит, изграждане на лидерски умения, затвърждаване на гражданска позиция, опознаване на европейското гражданство, осъществяване на младежки инициативи и взаимодействие с медии и  партньори.

Възможността младите хора да се развиват чрез иновативни идеи и чрез неформалното обучение, общи творчески инициативи, води до подсилване диалога и сътрудничеството помежду им. В рамките на програмата ще се наблегне на алтернативни начини на обучение и дейности, които да повишат потенциала на участниците в развитието на ромските организации и мрежи.

По този начин организаторите от „Младежка мрежа за развитие“ ще засилят активната гражданска позиция на младежите и ще обогатят техните умения и мотивация за съвместна младежка работа между роми и не роми по актуални проблемни теми в Европа – расизъм и антиджипсизъм.

В края на обучителния семинар ще бъдат организирани дискусии на интересни за младежите теми и ще бъдат представени подготвените от тях младежки инициативи с фокус върху  разрешаване на местни проблеми, изграждане на мултикултурен диалог, доброволчество, свободно време, здравословен начин на живот и търсене на решения за проблемите на ромската общност.

Обучението е организирано от сдружение „Младежка мрежа за развитие“ с ръководител Маряна Борисова.

Участниците присъстваха на Националния преглед на фолклорните ансамбли в Разлог, запознаха се с историята на градския парк, с идеите на сдружение „Разум“, посетиха и местната ромска църква.

INFOMREJA

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s