Видео: Програма „Стипендии за студенти от ромски произход в медицинските университети и колежи“


roma_education_fund_logo

Basic CMYK

 

 

Стипендиантска програма за студенти от ромски произход в медицинските университети и колежи вече четвърта година предоставя възможност на млади, образовани и силно мотивирани младежи от ромски произход да  развиват своите знания и професионален опит в сферата на здравеопазването.

През 2009 година, която е пилотна за програмата в България, бяха подкрепени общо  23 студенти в Медицински университети и колежи. През втората година подкрепените студенти вече са 57. През академичната 2011-2012 година 80 младежи получиха подкрепа за своето обучение по медицина и други медицински специалности. Студентите участници в програмата през 2012/2013 година са 77.

Програмата, която е първата по рода си в региона програма за подкрепа на медицинското обучение и образование на млади и амбициозни роми, е изградена от няколко взаимно подсилващи се компонента:

  • стипендии за студенти във висши медицински училища, професионални училища и колежи, както и за лекари-специализанти, които покриват таксите за обучение и разходите за издръжка;
  • наставничество на стипендиантите от страна на наставници/ментори;
  • обучение в застъпничество както на стипендиантите, така и на наставниците;
  • публично представяне и популяризиране на програмата.

С изпълнението на програмата инициаторите, Проект „Ромско здравеопазване“ на Институт „Отворено общество“ – Будапеща, и Стипендиантската програма на Ромски образователен фонд – Будапеща, в тясно сътрудничество с Институт „Отворено общество“ – София, целят да се подобри качеството на предоставяните здравни грижи и да се преодолеят проявите на дискриминация в системата на здравеопазването чрез предоставяне на примери за подражание, които да мотивират младите роми да се насочат към кариера в здравеопазването.

Партньори в програмата през академичната 2012/2013 година са Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ изпълняващ компонент застъпничество, и Фондация „Интелдей“, отговорна за публичното представяне на програмата.

 Репортажи и интервюта със студентите:

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s