Да се борим срещу ксенофобията и предразсъдъците, да бъдем по-толерантни


КРЪГЛА МАСА НА ТЕМА:
„ТОЛЕРАНТНОСТ И КУЛТУРНО РАЗНООБРАЗИЕ”
МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА
15 ноември 2013 г., 11 ч., Център за култура и дебат „Червената къща”, София
Модератор: Димитър Бечев, Европейски съвет за външна политика
Провеждането на Национална кръгла маса, посветена на Международния ден на толерантността и многообразието е инициатива на Център Амалипе.
Събитието има за цел да привлече вниманието на широката общественост и академичните среди към проблемите на толерантността и културното разнообразие, като предизвика дебат по темата. Основен фокус ще бъдат антиромските нагласи, но те ще бъдат разгледани в рамките на настоящия контекст и зараждащите се ксенофобски нагласи към новите мигранти.

В рамките на Кръглата маса ще бъде представено националното проучване за проследяване на толерантността към различните етнически групи, което Център Амалипе проведе през лятото на 2013 г. в рамките на проект „Младежта е толерантност – преодоляване на анти-ромските стереотипи сред младите хора”. Проучването е проведено под ръководството на Алексей Пампоров и екип на ГД „Експертни анализи”.
Цел на кръглата маса е резултатите от проучването да станат достояние на широк кръг от обществеността и да получат своя отзвук сред всички ангажирани с проблематиката на толерантността. Младите хора често споделят предразсъдъци спрямо ромите, други малцинства и мигранти. Тези предразсъдъци дават един и същ резултат в различните държави: от една страна противопоставянето на малцинствата, мигрантите (и ромите в частност) срещу мнозинството пречи на тяхната интеграция и често води до нарушаване на човешките им права. От друга страна това затвърждава ксенофобията към тях. По този начин, вместо да се възползват от привилегиите на мултикултурния обмен, младите хора биват лишени от тази възможност.  Целта на кръглата маса е и да разгледа тези тенденции в по-широк мащаб и да предложи идеи как дейности, базирани на резултатите от проучването могат да бъдат използвани в по-широк контекст за преодоляването на зараждащата се ксенофобска вълна.
В рамките на Кръглата маса, лекция ще изнесевременно управляващият посолството на Република Южна Африка в България г-н Бойки Мотлунг на тема: «Културна толерантност и Южноафриканската гледна точка».
Като част от програмата ще бъде представен откъс от филма„Miracle Rising: South Africa”.   
Център Амалипе ще проведе кампания в десетки градове на страната, като голяма част от тях ще са съсредоточени в градовете Благоевград, Враца, Велико Търново, Шумен, Бургас и Пловдив.
Участници в кръглата маса
Университетски преподаватели и изследователи, социолози, представители на НПО, журналисти, представители на институции, представители на дипломатически представителства, студенти и ученици.
Проект „Младежта е толерантност” се бори срещу расизма, ксенофобията и анти-ромските нагласи, базирани на стереотипите сред младите хора. Като дългосрочна цел, проектът цели да провокира и работи за постигане на взаимно разбиране и толерантност.
Център Амалипе
Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s