През 2014 г. с приоритет ще се финансира обучение и заетост на младежите до 25 г. с основно и по-ниско образование


showimage (2)

През 2014 г. с приоритет ще се финансира обучението и заетостта на младежите до 25 г. с основно и по-ниско образование и с продължителност на регистрация в бюрата по труда до 4 месеца. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Светлана Дянкова на Работен обяд на министрите на труда от ЕС. На 12 ноември тя участва в Конференция за младежката заетост в Европа в Париж, Франция. Международният форум е посветен на един от най-приоритетните въпроси за ЕС – борбата с младежката безработица.

На работния обяд заместник-министър Дянкова представи предприетите мерки за намаляване на младежката безработица и Националния план за изпълнение на Гаранцията за младежта, формулиран въз основа на получените над 100 предложения от участниците в работната групата и младежки организации. Според гаранцията младежите до 25 г., регистрирани в бюрата по труда, ще получават предложение за работа или обучение до края на 4-тия месец от регистрацията им. Младежите, които не работят и не учат, и не са регистрирани в бюрата по труда, ще бъдат информирани относно услугите, които могат да ползват след регистрация в бюрата по труда.

На срещата на високо ниво в Елисейския дворец заместник-министър Дянкова подчерта, че младежката безработица е сериозно предизвикателство на пазара на труда. Засилването на сътрудничеството и партньорството между всички заинтересовани страни има ключова роля за успешното изпълнение на националните планове за Гаранцията за младежта. „Целта е да се модернизират системите за образование и обучение, да се изградят нови подходи на база на сътрудничеството между различни институции и организации с цел улесняване на прехода от образование към заетост, интегриране на пазара на труда на младежите, които не работят и не учат, насърчаване на предприемачеството, стажуването и чиракуването”, обясни тя.

Източник: МТСП

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s